Prethodni članak
Sljedeći članak

Rekord od 118 559 posjetitelja u Muzeju krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2019. godine obišlo 118 559 osoba, što ukazuje na to da posjećenost ne opada, a stalni muzejski postav te zanimljive izložbe i interaktivni edukativni programi itekako privlače brojne posjetitelje različite dobi i profila, rekli su iz Muzeja


Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2019. godine obišlo 118 559 osoba, što ukazuje na to da posjećenost ne opada, a stalni muzejski postav te zanimljive izložbe i interaktivni edukativni programi itekako privlače brojne posjetitelje različite dobi i profila, rekli su iz Muzeja.

Najčešći su grupni posjeti učenika u sklopu školskih izleta i terenske nastave, ali Muzej uvelike posjećuju i brojne obitelji s djecom te grupe odraslih i umirovljenika. Posjetitelji u Muzej dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz gotovo svih dijelova svijeta o čemu svjedoči 12 211 evidentiranih stranih gostiju. Uz stalni postav i Nalazište Hušnjakovo, sveukupno 30 290 posjetitelja je tijekom 2019. godine razgledalo nekoliko atraktivnih izložbi: „Savršenstvo evolucije: RAZOTKRIVANJE“ , „Svijet soli“ i „Zbirka, a ne zbrka“ koje su postavljene u staroj Kneippovoj zgradi te „Nositelji Oznake europske baštine“ koja je postavljena u vanjskom muzejskom prostoru. Kroz cijelu godinu se obilježavala 120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka, a među brojnim aktivnostima koje su organizirane, osobito je značajna izložba „120. godina krapinskog pračovjeka“ koja je postavljena u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku, a koju je posjetilo 21 678 domaćih i stranih posjetitelja. U brojnim edukativnim programima, interaktivnim radionicama i igraonicama sudjelovalo je 2602 posjetitelja.

Uz brojne školske grupe koje su sudjelovale u radionicama kroz cijelu godinu, također su organizirani programi u koje su se uključili djeca i mladi iz lokalne zajednice. Uz već tradicionalne „Zimske radionice i igraonice“ i „Ljetnu geološku školu“, 2019. godine je sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću realiziran i program „S NEANDERTALCEM u umjetnosti i dizajnu“, a u sklopu kojega je i postavljena i izložba u Gradskoj galeriji Zabok. Ostvarena je i suradnja sa knjižnicama pa su u Knjižnici Vrapče za djecu održane radionice i predavanje, a u Knjižnici Božidara Adžije u Zagreb postavljena je izložba „Europa počinje u Krapini“ . Uz 120. obljetnicu otkrića koja je i službeno obilježena 23. kolovoza kada je u suradnji s TZ grada Krapine organiziran koncert Big banda Hrvatske liječničke komore te modna revija „Krapinski pračovjek“, u Muzeju su organizirane i brojna druga događanja i manifestacije, ostvarene su suradnje s udrugama, društvima i različitim ustanovama. Također, sukladno najnovijim znanstvenim otkrićima vezanima za život krapinskih neandertalaca, krajem godine je nadopunjen i stalni postav Muzeja koji će zasigurno i dalje privlačiti brojne turiste. - Uspješni rezultati i ove lijepe brojke poticaj su za još produktivniju 2020. godinu kada će Muzej krapinskih neandertalaca proslaviti 10 godina svoga rada te dočekati milijuntog posjetitelja - zaključili su iz Muzeja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook