Prethodni članak
Sljedeći članak

REFORME: Od nove godine poskupljuje struja

Medijima se danas proširila vijest da će građani s prvim danom nove godine plaćati veće račune za struju


Naime, poskupjet će naknada za obnovljive izvore energije i to s 4,4 lipe po potrošenom kilovatsatu (s PDV – om) , na 12 lipa. Riječ je o naknadi kojom se puni fond za poticanje proizvođača struje iz vjetra, biomase, sunca ili vode. Ta se cijena nije mijenjala ti godine.

Prijedlog Ministarstva gospodarstva, koji bi trebao biti usvojen na Vladi do 1. listopada, kaže da se taj iznos treba povećati na 12 lipa u 2017., zatim na 14 lipa u idućoj 2018. godini, a od 2019. godine da iznosi 15 lipa po kilovatsatu. Tada će, 2019. godine, prosječno kućanstvo koje sada plaća 105 kuna godišnje (9 kuna mjesečno) plaćati 450 kuna godišnje, odnosno 37,5 kuna mjesečno.


Prema nekim proračunima, prosječno bi na razini Hrvatske mjesečni račun za korištenje električne energije bio veći za pedesetak kuna. Poskupljenje struje u Vukovaru je danas popodne komentirao i resorni ministar, MOST – ovac Tomislav Panenić. – Obvezni smo donijeti takvu odluku, ali definirali smo mjere kojima ćemo to kompenzirati da građani poskupljenje ne osjete – rekao je Panenić dodajući da će računi poskupiti, prema njegovoj procjeni, oko tridesetak kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook