Prethodni članak
Sljedeći članak

REFORMA: Vatrogasci će plaćati porez na svoje nekretnine, a Crkva neće

Prema novim poreznim zakonima plaćanja poreza na nekretnine izuzete su samo jedinice lokalne samouprave, Crkva i država


Novi porezni zakon u javnosti je izazvao brojne polemike. I dok ga su ga vladajući hvalili i isticali njegove dobre strane, oporba je žestoko napadala zakon smatrajući ga štetnim za, kako su rekli,  'obične' građane tako i za udruge. Da je zakon loš smatra i zagorska saborska zastupnica iz redova HNS – a Marija Puh koja je predložila amandmane na zakon kako bi, ističe, spriječila ili barem ublažila gluposti koje novi zakon predlaže.

Tako su novim poreznim zakonom, primjerice, ukinute olakšice na kupnju prve nekretnine, a izglasan je i porez na nekretnine.  - Vladajući su odbili sve moje amandmane nakon  čega su oporbeni zastupnici napustili sabornicu jer vladajući očito nisu spremni na nikakav kompromis. Uz to, ministar se nije ni potrudio objasniti zašto je amandman odbijen. I zato smo dobili zakon po kojem se vraća porez na prvu nekretninu, što će zasigurno pomoći u toliko proklamiranoj brizi za demografske probleme i odlasku mladih u inozemstvo. Sada, kada mladi ponovo budu morali plaćati porez na svoju prvu nekretninu, sada će sigurno lakše osnivati obitelji i odlučiti se za ostanak u Hrvatskoj – sarkastično je rekla Marija Puh u svojem priopćenju.

Ono što je još jedna odredba zakona jest činjenica da će porez na svoje nekretnine plaćati i vatrogasna drustva te humanitarne, sportske, glazbene i druge udruge. Porez na nekretnine, sukladno novoizglasanom zakonu, neće plaćati samo država, sakralni objekti i jedinice lokalne samouprave. Puh smatra kako je riječ o nepravednoj i apsurdnoj odluci, a u amandmanu je istaknula kako bi od plaćanja trebale biti izuzete i neprofitne organizacije.  - Amandman sam obrazložila upravo primjerom DVD-a, koji u pravilu imaju velike prostore i sada će morati plaćati i velike dodatne poreze. Umjesto da novac potroše na novu opremu, edukacije i slično, morat će ga izdvajati za porez. Vladajući se nisu složili sa mnom, odbili su amandman i nametnuli i taj porez – dodala je HNS – ova saborska zastupnica. U svom je priopćenju istaknula i činjenicu da, prema novom zakonu, jedinice lokalne samouprave moraju pripremiti sve za uvođenje poreza na nekretnine pa se Puh pita tko će raditi te poslove kada u većini gradova, a pogotovo manjih općina nema dovoljno ljudi, a niti novca da se zapošljavaju novi djelatnici.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Zagorskog lista…

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook