Prethodni članak
Sljedeći članak

Reciklažno dvorište ima i 'kutak ponovne uporabe' u kojem građani slabijeg imovinskog statusa mogu uzeti stvari za daljnju upotrebu

Reciklažno dvorište započet će s radom u prvom kvartalu 2019. godine, a projekt je vrijedan 1, 75 milijuna kuna


Završila je izgradnja reciklažnog dvorišta u Pregradi, prvog projekta za koji je Grad Pregrada dobio sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Riječ je o projektu vrijednom 1,75 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda s čak 85 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiven je iznos od 183.671,36 kn dok preostali iznos pokriva Grad Pregrada iz vlastitih proračunskih sredstava.

Reciklažno dvorište smjestilo se u Kolariji, kraj prostora gdje se održava izložba stoke i konja Krapinsko-zagorske županije, a prostire se na površini od 1630 četvornih metara, od čega je površina ograđenog dijela 965 četvornih metara. Reciklažnim dvorištem upravljat će društvo Niskogradnja d.o.o.., a u okviru reciklažnog dvorišta, osiguran je i tzv. “kutak ponovne uporabe“, u koji građani mogu donijeti stvari koje njima više ne trebaju, a koje drugi građani slabijeg imovinskog statusa mogu uzeti za daljnju upotrebu.   - Grad Pregrada ispunio je zakonsku obvezu sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i na svom području izgradio reciklažno dvorište gdje će se moći prikupljati i privremeno skladištiti posebne vrste otpada. U 26 postavljenih spremnika moći će se odložiti otpadni papir, metal, staklo, plastika i tekstil, a usluga će biti besplatna za stanovnike s područja grada Pregrade – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Reciklažno dvorište započet će s radom u prvom kvartalu 2019. godine. Način rada reciklažnog dvorišta bit će naknadno utvrđen o čemu će građanke i građani biti pravovremeno obaviješteni.  Podsjetimo, gradnja je započela u srpnju ove godine, a radove je izvodila tvrtka Geotehnika d.o.o., dok je u opremanju sudjelovala tvrtka Tehnix.  -Da bi građani znali kako koristiti dvorište, u suradnji s Općinom Krapinske Toplice ostvarili smo pravo na sufinanciranje edukacijskih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom te vrlo brzo krećemo s nizom aktivnosti kojima ćemo pokušati još više osvijestiti građane za brigu o okolišu - kaže gradonačelnik Vešligaj, napominjući da je reciklažno dvorište namijenjeno isključivo za potrebe Pregračana i Pregračanki. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook