Prethodni članak
Sljedeći članak

'Razvoj grada ne ovisi samo o jednom čovjeku nego o timskom radu svih ljudi'

Uoči Dana grada Zlatara o projektima, aktivnostima i planovima razgovarali smo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan - Pentek


ZL: Kako ste zadovoljni proteklom godinom dana, od posljednjeg Dana grada te koji su projekti obilježili to razdoblje?

Auguštan – Pentek: Zadovoljni jesmo, ali smatram da se uvijek može više. Pred nama je godina u kojoj bi Zlatar trebao biti veliko gradilište. U pripremi su neke bitne javne nabave. Među značajnijima je projekt dogradnje dječjeg vrtića, gdje smo od Ministarstva ruralnog razvoja dobili 7,4 milijuna kuna, dok bi Grad sufinancirao s 1,8 milijuna kuna. Dokumentacija je spremna i uskoro kreće javna nabava. Važan projekt je i nogostup u Varaždinskoj ulici, koji se planira već godinama. Izrađuje se konačni troškovnik, pa kreće javna nabava i radovi. Ovih godinu dana dosta smo ulagali baš u projektnu dokumentaciju, kako bi sada mogli realizirati te projekte i javljati se na natječaje. Među većim investicijama svakako je i obnova naše gradske festivalske dvorane, Sokolane. Ona je još uvijek veliko gradilište, a do sada je u nju uloženo 8,7 milijuna kuna, od čega je najveći dio, gotovo 8 milijuna kuna, uložilo Ministarstvo kulture, ostatak Grad, a pomogla je i Županija. Ugovoreni su radovi za novih milijun kuna, koji su u tijeku, no, nedostajat će još 2 milijuna kuna do potpunog završetka, pa nećemo na žalost otvaranje 50. jubilarnih Dana kajkavske riječi održati u Sokolani.

ZL: Radilo se i na uređenju grada i dječjih igrališta. Koje biste još komunalne i infrastrukture radove izdvojili?

Auguštan – Pentek: Radovi u Parku hrvatske mladeži konačno se približavaju završnoj fazi. Postavljeno je dječje igralište, čija je vrijednost preko milijun kuna, ukupno izvršeni radovi vrijedni su 2 milijuna kuna. Imali smo pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, kao i Ministarstva za demografiju, za dječje sprave. Uključio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, za sprave za najmlađe u vrijednosti 80 tisuća kuna, koje trebaju stići. U završnoj fazi predstoji ravnanje terena, iskopi, sadnja bilja, a svake ćemo godine posaditi i dio drveća. Uređuje se i park u centru Zlatara, ispred Galerije izvorne umjetnosti, kao i dječje igralište kod školskog igrališta u Belcu. Za nogostup u Belcu smo dobili i sredstva u vrijednosti 70 posto, za uređenje nogostupa do škole preko natječaja MUP – a, od Centra za vozila. Prošle godine asfaltirali smo i nerazvrstane ceste, 6 dionica, a jedna dionica ceste je krajem prošle godine asflatirana iz mjere 7.2.1., Program ruralnog razvoja, iz koje smo dobili iznos u 100 posto vrijednosti. Radovi su bili vrijedni 570 tisuća kuna, a Grad je i sam 440 tisuća kuna uložio u asfaltiranje 5 dionica, od kojih su neke bile dionice za koje su građani davnih godina sufinancirali radove no zbog situacije u Gradu nije bilo moguće prije asfaltirati. Sanirale su se i županijske ceste, u suradnji sa ŽUC – om, a obnavljali su se i dotrajali mostovi, čime nastavljamo i ove godine. Tako smo napravili projektnu dokumentaciju za most prema Bajzekovom selu. Pojačano smo ulagali u održavanje nerazvrstanih cesta i utošili više od 400 tisuća kuna za pospavanje kamenim materijalom, kopanje odvodnih kanala i šišanje raslinja. Rekonstruirane su i vodovodne mreže u Ulici K.Š. Gjalskog, S.S. Kranjčevića, vinskoj cesti Brezice – Pavleki, ogranak Mihanovići, što smo financirali zajedno s KZŽ i Zagorskim vodovodom. U fazi pripreme su javne nabave za nastavak rekonstrukcije vodovodnih mreža. Stalna nam je briga i održavanje 4 gradska groblja. Prošle godine zamijenjeno je dotrajalo krovište na mrtvačnici u Zlataru, a mrtvačnicu u Martinšćini smo priključili na sustav vodoopskrbe i odvodnje. Izrađen je projekt uređenja sva 4 groblja, koja ćemo uređivati po fazama u skladu s financijskim mogućnostima. Prvo je na redu kupnja zemljišta u Belcu i Martinšćini te uređenje glavne staze u Zlataru. Odobreno nam je i 15 tisuća eura za WiFi bežični internet na javnim mjestima na području grada, u tijeku je nadmetanje za izvođača, a Grad je krenuo i u izrade Strategije razvoja grada Zlatara i Strategije razvoja poljoprivrede, za koju smo dobili sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Bitno je da se građani uključe u javne rasprave, jer će strategija biti pokazatelj smjera u kojem grad ide.

ZL: Ima i novosti u djelovanju Gradske uprave?

Auguštan – Pentek: Vidimo pozitivne pomake u djelovanju gradske uprave, prvi je puta Zlatar bio ocjenjen najvišom ocjenom za transparentnost proračuna temeljem analize Instituta za javne financije. Uveli smo i e - sjednice Gradskog vijeća kako bismo smanjili troškove. Napravili smo projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu zgrade gradske uprave i završili projekt uređenja parkirališta iza te zgrade.


ZL: Kakva je situacija na području brige za djecu i mlade, umirovljenike, socijalu, udruge?

Auguštan – Pentek: Grad se kao partner uključio u projekte 'Zaželi' MIPOS, i 'Zaželi danas za sretnije i bolje sutra'. Umirovljenicima s mirovinama manjim od 1500 kuna smo osigurali poklon bonove za božićne blagdane, a sufinancirano im je i informatičko opismenjivanje. Uveli smo mjere pod nazivom 'Rastimo zajedno – djeca i grad'. Tako smo povećali subvencije za novorođene, povećali iznos sufinanciranja učeničkog prijveoza, proširili suvencije za nabavu udžbenika, a za djecu slabijeg imovinskog stanja nabavljamo ih u potpunosti, povećali smo iznose i broj stipendija za srednjoškolce i studente, uveli dodatne kategorije, a po prvi puta prošle godine učenici trećih razreda OŠ pohađali su školu plivanja. Za svaku školu smo dodatno osigurali po 30 tisuća kuna kako bi se što bolje opremile za rad. Uz djecu i mlade, uspjeli smo povećati i sredstva za rad udruga, pa im je 2018. dodijeljeno 350 tisuća kuna, što je 100 tisuća kuna više nego u prethodnom razdoblju. Povećali smo sredstva i za rad DVD –a, a DVD - ima Zlatar i Belec Grad je pomogao i pri kupnji novog vatrogasnog vozila.


ZL: Koje biste važnije planove izdvojili za naredno razdoblje i razvoj grada?

Auguštan – Pentek: Osim već spomenutih projekata, važno je izdvojiti i sanaciju klizišta u ulici prema Domu zdravlja te Vinogradskoj ulici, uređenje parkirališta ispred zgrade suda, izgradnju reciklažnog dvorišta, a plan je i priprema na natječaj za mjeru uređenja šumskih puteva, kako bismo otvorili put prema vrhu Ivanščice, a planiramo i izradu stretegije razvoja turizma na Ivanščici. Razvoj grada ne ovisi samo o jednom čovjeku nego o timskom radu svih ljudi, pa zahvaljujem svima koji na bilo koji način pripomažu realizaciji projekata. Zahvaljujem i građanima na kritikama koje su bile usmjerena za dobrobit razvoja grada jer nam one pomažu da vidimo u kojem smjeru grad treba ići i usmjeravaju nas na ono što treba poboljšati. Razvoj grada nisu samo ceste i infrastruktura, nego i sadržaji i aktivnosti koje pokreću civilno društvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook