Prethodni članak
Sljedeći članak

Radovi na javnoj rasvjeti u Hrašćini

Ove godine zamijenit će se 50 lampi u Jarku Habekovom, na području kojeg ima više od 70 lampi, a većina ih je starih s velikom potrošnjom struje

Među prvim aktivnostima koje će Općina Hrašćina provesti ove godine radovi su na javnoj rasvjeti u Gornjem Kraljevcu. Riječ je o trafostanicama s javnom rasvjetom koje su bile prve postavljene. Na području Gornjeg Kraljevca 53 rasvjetna tijela, odnosno lampe, zamijenit će se LED rasvjetom, za što se uskoro otvara natječaj.

Ušteda

– Ove bismo godine zamijenili još 50 takvih lampi u Jarku Habekovom, na području kojeg ima više od 70 lampi, a većina ih je starih s velikom potrošnjom struje. Također, takve stare lampe imamo i u dijelu Gornjeg Kraljevca uz državnu cestu, a tu čekamo da Elektra postavi kablove. Oko 20 rasvjetnih tijela postavit će se na spojevima naselja Hrašćina – Trgovišće te Gornjaki – Hrašćina – kaže načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač, dodajući da će to stajati 180 do 200 tisuća kuna. – Zbog projekta Newlight, ove godine, do početka listopada, trebali bismo raspisati natječaj u vrijednosti još oko 210 tisuća kuna. Time bismo onda riješili i ostala naselja koja imaju staru rasvjetu, postavljanjem LED rasvjete. Imamo i natrijeve žarulje od 70 W koje su štedljive i trenutno ih nije isplativo mijenjati. Na taj ćemo način povećati broj rasvjetnih tijela, a smanjiti potrošnju – navodi načelnik Tukač. Projekt je već krenuo i krajem prošle godine postavljena su 22 rasvjetna tijela u Hrašćini te 9 lampi u Gornjem Kraljevcu.

Gospodarenje otpadom

Također, Hrašćina na idućem Općinskom vijeću treba donijeti i odluku vezanu uz gospodarenje otpadom na svom području. – Kod nas je situacija što se tiče otpada nije loša, poduzeće Komunalac već nekoliko godina ima sistem odvajanja otpada. No sada ćemo imati i neke dodatne edukacije, planiramo prijaviti jedan projekt zajedno s općinama Konjščina, Budinščina i Mače, jer njime treba biti obuhvaćeno više od 10 tisuća stanovnika. Riječ je o projektu kojeg s 85 posto financira nadležno ministarstvo, a općine s dodatnih 15 posto, a provodit će se razne aktivnosti edukacije stanovništav o odvajanju komunalnog miješanog otpada. Projekt je vrijedan više od 250 tisuća kuna – pojašnjava načelnik. Općina Hrašćina preko Fonda za zaštitu okoliša pokušat će nabaviti i još kanti za odvajanje otpada. – Komunalac više ne može nabavljati kante, već mora Općina. Kupili bismo oko 500 kanti, koliko ima i naših domaćinstava, a također bi omjer financiranja troškova bio 15 posto općina, a 85 posto Fond – kaže Tukač. Nabavljene bi kante Komunalac proslijedio do građana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE -između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (186.km i 194.km smjer Split, te 181.km i 198-199.km smjer Zagreb) u oba smjera ima više požara usljed čega dolazi do zadimljava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program