Prethodni članak
Sljedeći članak

Rad i upornost kod njih se isplatila, Tomislav Kuharić izgradio novu modernu farmu za 60 muznih krava

Mladi poljoprivrednik i naš najbolji hrvatski orač završava veliku investiciju


Mladi poljoprivrednik i naš najbolji hrvatski orač Tomislav Kuharić iz Vinipotoka u općini Lobor završava veliku investiciju. Izgradio je novu modernu farmu od 1200 kvadrata za 60 muznih krava i pomladak. Uz sam objekt, investiralo se u silos za silažu, novu mehanizaciju i 30 junica iz Austrije. Investicija je vrijedna više od 11 milijuna kuna, a Kuharić čeka od Agencije za plaćanje povrat od 70% uloženih sredstava.

Puno rada, muke i strpljivosti
Nova farma OPG-u Kuharić bila je prijeko potrebna. Imaju 24 muzne krave, junice, od toga 10 bređih i nešto teladi. Krave su držali u tri staje, tako da jedva čekaju preseljenje u jedan objekt, što će im uvelike olakšati posao. - Da se nije otvorio ovaj natječaj i da nismo uspjeli investirati u novu staju, mislim da bi 31.12. 2020. bio zadnji datum kada bi krave išle iz staje van. Jednostavno je bilo preteško– ispričao je Kuharić. No, ipak su bili ustrajni i strpljivi i nova farma je pod krovom.

Wolf System
- Ovo je Wolfov System, staja je otvorenog tipa, na bočnoj strani su rolete koje se prema strujanju vjetra, temperaturi i kiši same reguliraju, neovisno o ljudskom faktoru. Uz to, montirani su veliki ventilatori koji ljeti mogu napraviti propuh, da se ne zadržavaju muhe i da je mikroklima bolja. Nabavili smo i 30 junica iz Austrije, tako da će farma biti kompletno puna – rekao je Kuharić. Izmuzište je tipa riblje kosti, pod je rešetkasti, a farma ima i iglu za individualni boravak teladi te svu ostalu moderniziranu tehniku.

Godine čekanja
Iako još uvijek mlad poljoprivrednik, nema ni 40. (barem u tu kategoriju EU svrstava mlade poljoprivrednike), Tomislav je u poljoprivredi već više od dva desetljeća. – Na našem gospodarstvu su uvijek bile 3 do 4 krave koje su hranili otac i majka uz posel, i pokojna babica. Veliku staju za 20 krava izgradili smo 1997. i od tad je to krenulo ozbiljno. Još smo 2007./2008. imali planove za novu farmu, no nismo imali parcelu, došlo je i do izmjene Prostornog plana, sto problema… Za ovu farmu smo s prikupljanjem papira krenuli 2016/2017. Dok smo posložili sve financije, sve se pomaknulo za 3 godine. No, sama izgradnja krenula je brzo, prošle zime i u još u doba korone, ali se uspjelo – prisjeća se Kuharić, dodajući da im je Krapinsko – zagorska sufinancirala samu prijavu na projekt. Država kroz svoje mjere potiče stočarstvo i ratarstvo i bez toga, realno, ističe, bilo bi puno teže.

Mlijeko ekstra kvalitete
- Mlijeko predajemo Dukatu. Prošlu smo godinu zaključili sa 170.000 litara, ekstra kvalitete 4,3 % m.m i 4,7 proteina. U ARKOD –u imamo 62 hektara i još dobar dio van toga. Uz dobru tehnologiju, kvalitetnim radom i mehanizacijom postižemo jako dobre rezultate i to ne samo mi, nego i svi mljekari u ovoj našoj okolici – zaključuje Kuharić. Uz novu moderniziranu farmu nadamo se da će ovom vrijednom gospodarstvu posao biti puno lakši, a kravice na kraljevskom tretmanu kako bi mogle proizvoditi još više mlijeka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook