Prethodni članak
Sljedeći članak

[PRVO SVAĐE, PA DOGOVOR] Vrtić će se graditi u fazama, a lista čekanja pokušat će se riješiti kroz otvaranje privatnih obrta

Osnovano je i povjerenstvo koje će se baviti problematikom nedostatka smještajnih kapaciteta djece u vrtić


Nešto više od četiri sata trebalo je jučer vijećnicima Općine Bedekovčina da donesu zaključke vezane uz rješavanje problematike nedostatka smještajnih kapaciteta u tamošnjem vrtiću. Toliko je, naime, trajala tematska sjednica koju su inicirali HDZ - ovci vijećnici, jedan ZDS - ov vijećnik, jedan pripadnik Bandićeve stranke i jedan vijećnik s kandidacijske liste Jurice Markovića. Tematska je sjednica počela burno, a optužbe i povišeni tonovi pljuštali su sa svih strana. Zdravko Tušek (HDZ) na početku sjednice istaknuo je kako je ona sazvana da se sazna zašto je projekt nadogradnje bedekovčanskog vrtića odbijen na natječaju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preko mjere 7.4.1. kada su brojne jedinice lokalne samouprave baš preko te mjere ostvarila sredstva za izgradnju svojih dječjih vrtića.

- Godine obećavanja da ćemo dobiti vrtić ne znači nam ništa, neka nam vladajući pokažu da su spremni boriti se za interese mještana - rekao je Tušek.

Načelnik Bedekovčine Darko Ban u svom je početnom izlaganju istaknuo kako općinska vlast čini mnogo da bi se uvjeti u vrtiću poboljšali. - Zaposlili smo logopeda, psihologa, kad je porasla cijena i to smo pokrili, dobili smo status Općina - prijatelj djece, a isto tako smo svjesni da je 36 djece na listi čekanja mnogo pa smo baš zato projekt prijave vtića jako ozbiljno shvatili. Predano smo radili na njemu, a smatramo da smo zakinuti od strane Agencije - rekao je Ban. Objasnio je kako im je rečeno da su prekoračili maksimalni iznos projekta, no ističe, to baš i nije tako. Iznos je premašen u procjeni vrijednosti projekta, a u troškovniku, kada je on napravljen, sve je bilo u zadanim okvirima. - Zašto se drugima dozvolilo, a nama nije. Kasnije je ta ista Agencija tražila odobrenje da se potpišu aneksi s onima čiji će projekti isto prekoračiti iznose  - istaknuo je Ban i dodao kako će se vrtić ipak graditi, ali iz vlastitih sredstava i uz mogućnost prijave na neke buduće natječaje. Projekt izgradnje sada je podijeljen po fazama pa će se, objasnio je načelnik, napraviti rebalans proračuna te graditi u etapama. - Ono što također moram reći jest da imamo dvije možebitne ponude za uspostavu obrta za čuvanje djece koji bi također znatno olakšali situaciju - rekao je Ban. Na kraju svog izlaganja dodao je kako je čitav postupak oko prijave vrtića i odbijanja istoga, prijavljen sudu.

Na vijeću su bile i predstavnice projektantske tvrtke koja je izradila dokumenatciju. Riječ je o tvrtci Consalting Project Plus iz Kalnika, a predstavnice tvrtke bile su direktorica Danijela Modrić i zaposlenica Kristina Črček koja je vijećnicima objasnila pojedinosti iz projekta uz riječi kako ne smatra da je njena tvrtka počnila bilo kakve greške, na što su neki vijećnici ukazivali. - Vi ste gospodine Tušek lobirali za druge gradove i općine, a za svoju ne. Zato me iznenadilo kada sam saznala da ste iz Bedekovične koja jedina nije prošla na natječaju - rekla je Zdravku Tušeku Čančar, a on je oštro odbacio njene insinuacije . Uslijedila je zatim žestoka rasprava u kojoj su se međusobno optuživali i oporba i vladajući. Plejada replika bila je raznovrsna, od toga da su projekti odbijeni jer se politički nije lobiralo za njih, do toga da je svemu kriv načelnik koji se izabrao krivog projektanta i to po stranačkoj pripadnosti pa do toga da su se postavljala pitanja kako to da je tvrtka tako brzo pripremila projekt. Prepucavanja je prvi prekinuo vijećnik Jura Koprek uz riječi da je sjednica sazvana kako bi se našlo neko riješenje za situaciju i da bi se dali neki prijedlozi, a od toga se ništa ne čini. S njime se ubrzo složio i SDP - ov Jurica Krleža. - Cilj nam je riješiti pitanje kapaciteta, a bacanje krivnje s jednih na druge nema smisla. Ako je bilo nekih pogrešaka ili utjecaja s političke strane, to će riješiti stručne službe. Mene je sram danas biti vijećnik kad vidim ovu situaciju. Dajmo prijedloge jer to je tema - naglasio je Krleža.

Prisutna je bila i ravnateljica vrtića Klementina Komorčec. Ističe, toliko negativnosti oko vrtića nikada nije bilo. - Jako me žalosti cijela ova situacija. Tko je kriv danas nije tema. Mi imamo 36 djece na listi čekanja. U vrtić ih je upisano 136 i to je i previše. Ovo je prvi puta da imamo listu čekanja koja je tako velika i moramo svi zajedno nešto učiniti - konstruktivna je bila ravnateljica. Vijećnici HDZ - a predvođeni Zdravkom Tušekom vijećnicima su uručili dokument na kojem su ispisali zaključke za koje su smatrali da se bi trebali i mogli izglasati nakraju sjednice. No, oni su te materijale podijelili tek sredinom višesatne sjednice, a ne na njenom početku kada je trajala svađa, što su im neki vijećnici zamjerili.

Ipak, kakav takav, dogovor je postignut. Vijeće je odlučilo osnovati Povjerenstvo za izradu prijedloga plana rješavanja nedostatka mjesta u Dječjem vrtiću Bedekovčina. Njega čine Zdravko Tušek, Klementina Komorčec, Vera Hrvoj, Ivan Paradi i Kristijan Dekanić, a zaključci koji su jednoglasno prihvaćeni jesu da se do upisa djece u novu pedagošku godinu svakako pronađe riješenje za problem. Isto tako, načelnik i povjerenstvo su, prema zaključku, dužni u roku od 30 dana vijeću predložiti način rješavanja problema smještanjih kapaciteta bedekovčanskih mališana uz projekcije i financiranje za sljedeće tri godine. Dužni su, također, predstaviti prijedlog rebalansa proračuna za 2019. godinu te projekcije za 2020. i 2021. kojim bi se predvidjela novčana sredstva za rješavanje tog problema, prijedlozima rebalansa za te tri spomenute godine povećati sredstva za subvencioniranje smještaja djece u vrtiću te izraditi javni poziv za iskaz interesa za pružanje usluga privatnog vrtića na području Općine i okolnih gradova i općina. Vijećnici su jednoglasno prihvatili spomenute zaključke, a povjerenstvo ubrzo kreće s radom jer natječaj za upis djece u novu pedagošku godinu raspisat će se početkom svibnja, a kroz mjesec lipanj znat će se i točni omjer slobodnih mjesta i novoupisane djece.

Moglo bi se još mnogo redaka napisati o ovoj sjednici jer kroz gotovo pet sati nastalo je mnogo bilješki, no ako podvučemo crtu možemo slobodno reći - svađali su se i prepucavali nekoliko sati, a dogovorili se na samom kraju za pola sata. Možda je to uistinu početak dobre i konstruktivne suradnje svih političkih opcija u vijeću, a sve na dobrobit najvažnijih u ovoj priči - mališana s područja općine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook