Prethodni članak
Sljedeći članak

Provedeno je osposobljavanje vatrogasaca u zaštiti od radioaktivnog zračenja

Radi se o projektu ''ENRAS - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće''


U Krapinsko – zagorskoj županiji ovog je tjedna provođeno predavanje i osposobljavanje vatrogasaca o zaštiti od radioaktivnog zračenja prilikom vatrogasnih intervencija.

Nakon što je u prva tri predavanja sudjelovalo 60 profesionalnih vatrogasaca iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe i Javne vatrogasne postrojbe Krapina, danas je u Zaboku održano osposobljavanje za dvadesetak dobrovoljnih vatrogasaca iz osam DVD – ova uz granicu sa Slovenijom.

Radi se o projektu ''ENRAS -  Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće'', a koji se provodi u sklopu Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska ‪2014-2020. Predavanja i osposobljavanja provode se u županijama koje su pogranične sa Slovenijom, obzirom da je projekt slovensko – hrvatski. – Projekt je namijenjen službama koje prve izlaze na teren na intervencije, a tu su uvijek prvi, najbrojniji i najorganiziraniji vatrogasci.  Stoga je nositelj projekta s hrvatske strane Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu s pridruženim partnerom Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, a sa slovenske strane nositelj projekta je Institut Jožef Stefan s partnerom Gasilskom zvezom Slovenije. Želimo vatrogasce uzpoznati s osnovama zračenja i radioaktivnim tvarima, situacijama gdje je moguć doticaj s takvim tvarima te im pokazati uređaje za mjerenja ionizirajućih zračenja, koji su jedina zaštita u intervencijama s radioaktivnim tvarima – pojasnio je izv. prof. dr. sc. Branko Petrinec, viši znanstveni suradnik Inistitua za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba.

Cilj projekta je, kako je napomenuo, uspostava sustava u Hrvatskoj putem kojeg bi se riješilo pitanje zaštite od zračenja prvenstveno u vatrogastvu. – Trebalo bi uspostaviti regulativu kako bi se sustav zaštite od zračenja uvrstio u osposobljavanje vatrogasaca, jer se pokazalo da se sada tijekom obuke zaštita od zračenja samo spominje, stoga je obuka po tom pitanju neadekvatna, a opremljenost postrojbi nikakva – dodao je Petrinec.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Marijan Lovrenčić rekao je kako se vatrogasci u svom pozivu susreću s različitim vrstama intervencija, stoga ni one koje uključuju neku vrstu radioaktivnog zračenja nisu nemoguće. – Kroz našu županiju našim prometnicama prevozi se puno takvog tereta, a izvori radioaktivnog zračenja prisutni su i u bolnici i na sličnim mjestima. Također, naši vatrogasci isto tako interveniraju prilikom ispomoći u drugim županijama i nikada se ne zna na što će naići. Pa je izuzetno važno da ih upoznamo sa svim rizicima, ali isto tako i s pravilnim postupcima koje trebaju napraviti da bi zaštitili sebe i bili efikasni prilikom takve intervencije u zaštiti osoba i imovine – rekao je Lovrenčić, dodavši kako je ovo tek prva faza ovog projekta iz kojeg bi se u drugoj fazi profesionalne vatrogasne postrojbe trebale opremiti adekvatnom opremom u slučaju intervencija s radioaktivnim zračenjem. Predviđene su i zajedničke vježbe na kojima će sudjelovati ponajbolje vatrogasne ekipe iz svih županija, a korak je to, kaže Lovrenčić, prema boljoj osposobljenosti vatrogasaca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook