Prethodni članak
Sljedeći članak

'Proteklih godina mnogo smo ulagali u vodoopskrbu u visinskim zonama'

Radovi će se vršiti u visinskim zonama gdje tek nekolicina kućanstava nema mogućnost priključenja na javnu vodovodnu mrežu


Vodoopskrba u visokim zonama u mnogim je općinskim i gradskim proračunima prioritet, a u nju se kroz godine mnogo ulagalo. Na području bivše Općine Klanjec mnogo je visinskih zona, ali i kroz godine se mnogo ulagalo upravo u ta područja što je dovelo do rezultata da gotovo svi stanovnici Kumrovca, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli, Tuhlja i Klanjca u mogućnosti priključiti se na vodovodnu mrežu. Razgovarali smo s načelnicima i gradonačelnicima s tog područja o tome kada se planiraju preostali vodoopskrbni radovi i na kojim područjima.

Radovi u visinskim područjima

Iz Zagorskih Sela rekli su nam kako priključenje na javnu vodovodnu mrežu iz sustava Zagorskog vodovoda na području njihove općine ima oko 90 posto stanovništva dok je pokriveno oko 70%. - Vodovodna mreža nije izgrađena samo u visinski zahtjevnim područjima pojedinih naselja Bojačno, Ivanić Miljanski, Kuzminec Miljanski i Pušća u kojima živi relativno manji broj stanovnika – rekli su iz Općine i dodali kako su planirani radovi u 2018. godini na proširenju mreže u naselju Bratkovec, gdje će se omogućiti priključenje za desetak novih kućanstava.

Kako ističu, najveći problem s vodoopskrbom je u naselju Bojačno za koje se projektira rješenje kojima bi se pokrilo ovo naselja i dio općine Desinić. I u Kraljevcu na Sutli mnogo se ulagalo u vodoopskrbu. Potvrdila nam je to i načelnica Danijela Pongrac. -Radovi su u proteklih nekoliko godina bili intenzivni, a završeni su u naselju Kapelski Vrh, Strmec Sutlanski i Kraljevec na Sutli čime je pokrivenost mreže 90% na području Općine. Trenutni problem postoji na smanjenju pritiska vode na postojećoj mreži u Strmcu Sutlanskom što bi se uskoro trebalo ukloniti. Preostalih 10% koje nije pokriveno je u visinskom području naselja Radakovo – objasnila je načelnica.

Vikendice izuzetak

Odličnu pokrivenost vodovodnom mrežom, zahvaljujući kontinuiranom ulaganju, ima i općina Tuhelj. - Pokrivenost vodoopskrbnom mrežom na području Općine Tuhelj je cca 90%. U 2018. godini planirani su radovi na proširenju vodovodne mreže u visokoj zoni Tuheljske Toplice i visoka zona Sveti Križ – rekli su iz Općine Tuhelj dodajući kako ne postoje neki veći problem po tom pitanju na njihovom području. Još bolje postotke bilježi općina Kumrovec. Kako nam je rekla zamjenica načelnika Danijela Lončar, oko 99 % Kumrovca ima mogućnost priključenja na vodovodnu mrežu. – Tu su izuzeci prostori gdje su primarno vikendice do kojih je zbog elevacije terena nemoguće postaviti adekvatnu mrežu – istaknula je Lončar.

Još dva kućanstva

Jedini grad među općinama, Klanjec, vodoopskrbnom je mrežom pokriven oko 99%, odnosno gotovo u potpunosti. - U posljednjih pet do šest godina mnogo smo ulagali u vodoopskrbu na našem području. Imali smo tada dosta visinskih zona koje nisu bile pokrivene. Tada smo bili pokriveni oko 90 posto. Sada imamo više od 99 % pokrivenosti – istaknuo je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek. Napomenuo je kako postoje dva kućanstva u naselju Cesarska Ves kojima bi se na proljeće trebalo riješiti pitanje vodoopskrbe.

- Kada to riješimo, praktički svaka kuća bi mogla imati priključak na vodovod. Na Cesarskoj Vesi su nam kućanstva jako važna jer tamo imamo jedno domaćinstvo koje se želi baviti uzgojem zagorskog purana i moramo im pomoći – zaključio je Brlek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook