Prethodni članak
Sljedeći članak

PROSVJEDNICI U KONJŠČINI: 'Nakon tri mjeseca nije došlo do izmjene Prostornog plana i smatramo da je tu riječ o manipulaciji'


Danas je u Konjščini kod Vatrogasnog doma održan još jedan prosvjed Udruge Krizni eko stožer Konjščina koji je najavljen zbog nezadovoljstva odgađanjem izmjena Prostornog plana Općine što bi značilo da se od projekta spalionice definitivno odustaje. Podsjetimo, za današnji dan u isto vrijeme bila je planirana svečana sjednica Općinskog vijeća koja je odgođena jučer u 14 sati kako su iz Općine objasnili zbog opasnosti za djecu.

Na prosvjedu se okupilo stotinjak prosvjednika, a protekao je mirno te trajao oko sat vremena.

- Opet smo organizirali prosvjed jer Općina već tri mjeseca nije pokrenula izmjenu  Prostornog plana, a obećala je. Svih trinaest vijećnika je glasalo da će se Prostorni plan mijenjati u petom mjesecu i još se nije krenulo s Izmjenama - objasnila je Tina Dundović, predsjednica KESK-a, a referirala se i na objašnjenje načelnika zašto je odgođena sjednica. - Po meni je vrlo sramotno da se nas optužuje da smo teroristi jer u priopćenju Općine navodi da se boje za sigurnost djece koja su danas trebali primiti zahvalnice za odličan uspjeh u svih osam razreda osnovne škole. Naglasila bi da je svaki prosvjed KESK-a prošao mirno, a čak imamo i pohvalu od policije da je prosvjed mirno održan. Na svakom našem prosvjedu je bilo jako puno djece i trudnica - objasnila je Dundović i dodala kako su zadovoljni današnjim odazivom budući da je organiziran ujutro te za vrijeme radnog vremena i godišnjih odmora. Objašnjava da kao jedini način borbe vide upravo izmjenu Prostornog plana.

- Na taj način bi mogli trajno otkloniti neku opasnost da  se slično postrojenje ne nepravi. Inzistiramo na toj izmjeni, dok je izgovor Općine da oni traže dozvolu vodovoda što mi ne razumijemo - objašnjava i dodaje kako smatra da postoji veliki problem u komunikaciji Udruge i prosvjednika s Općinom.

- Ako se vratimo u godinu natrag kada je krenula priča i kad je održana sjednica 22. listopada gdje je traženo od općinskih vijećnika da se ide u suradnju  s potenciijalnim vlasnikom i gdje Općina preuzima odgovornost da ide u otkupljivanje zemlje za njega. Na toj sjednici kada su većinski vijećnici prihvatili, a, a općinski odbili kazavši da treba više informacija, načelnik je obećao da će promptno obavještavati svaki korak koji će se dalje odvijati. To je bilo u 10. mjesecu prošle godine, a mi smo sada u 8. mjesecu. On nije sazvao niti jednu tematsku sjednicu po tom pitanju pa čak ni nakon naših prosvjeda. Nije obavještavao vjećnike. Od prošle godine ako gledamo da je sklopljen sporazum s HIS-om, koji su koraci i koliko je zemljišta otkupljeno, a to je sve obećao na sjednici 22. 10.. Nakon naše prve tribine, rekao je da će sam sazvati sjednicu sa stručnjacima gdje će sve biti prezentirano - objašnjava Dundović i dodaje kako je sjednica odnosno tribina na neki način održana no problem je, smatra, to što je bio ograničen broj pozvanih ljudi te da svi nisu mogli čuti detalje.

- Miisterija kako se taj  javio investitor i  kako se odlučilo da se ide u takav tip prostrojenja. I ono o čemu načelnik stalno priča da se priča u zadnjih deset godina, istina je priča se i u dva navrata su rađena istraživanja od HEP-a i od nekih drugih strukturura jer su mislili da je zbog infrastrukture to u redu, no svaka dublja analiza pokazala je da je to neisplativno. Notorna je glupost danas spominjati pa da načelnik nastavlja raditi ono što se prije radilo. Ti projekti su se prije gledali kao ideja, ali se nikada se nije išlo dalje jer su ekonomski neisplativi, a naročito sad kad vidimo da su takva postojenja štetna i da su danas drugi oblici gospodarenja otpadom primarni i da se to radi na drugačiji način. Tome se moramo okrenuti. Ovdje je isključena javnost i građanstvo koji živi u neposrednoj blizini - govori Dundović.

Višnja Ugarić Knežević iz operativnog dijela KESK-a tvrdi da nije točno da načelnik ima suglasnost Ministarstva okoliša i energetike.  - Delegati KESK-a bili su na sastanku s pomoćnicom ministra i ona nam je rekla da  nisu dobili niti jedan službeni zahtjev od strane općine. Službeni zahtjev za konkretnim postrojenjem ne postoji. Kada se nešto konkretno radi, onda trebamo imati i konkretne projekt, a ne samo onaj idejni o kojem pričamo cijelo vrijeme. Naš načelnik se  stalno referira na strategiju Općine Konjščina koji je donesena 2016. godine. To je projekt koji pokriva godine od 2015. do 2020. gdje on u tom projektu gospodarenja otpada u tekstu ne spominje energanu kao takvu i postrojenje, već priča o reciklažnom dvorištu i priča o odlagalištu otpada da bi u tom istom dokumentu tek u tablici u prilogu stajalo u segmentu za komunalni otpad gdje piše za reciklažno dvorište u jednom redu se pojavilo energana i spalionica na biomasu i komunalni otpad - objašnjava Ugarić Knežević i naglašava da treba vidjeti kako je s jedne državne razine došlo do lokalne razine.

-Mi smatramo da je riječ o manipulaciji - govori Ugarić Knežević.

Dragan Roksandić iz KESK-a smatra da je tu posrijedi nešto drugo.

- Mislimo da načelnik čeka da se na državnoj razini napravi plan gospodarenja otpadom gdje bi oni ozakonili te spalionice pa da Općina ne izmijeni prostorni plan i čekaju da to samo mogu 'ugurati' unutra - objašnjava Roksandić i napominje da ako se ne krenu u roku mjesec-dva s Izmjenama prostornog plana da će se organizirati još prosvjeda sve dok ne dođe do izmjene.

Nakon prosvjeda uputili smo se do zgrade Općine gdje smo željeli čuti što kaže načelnik Mirko Krznar. Valja spomenuti kako su prosvjednici, vraćajući se od Vatrogasnog doma zastali i ispred zgrade općine izvikivajući uvrede na račun načelnika, no sve je je prošlo bez nereda.

Krznar je komentirao prosvjed riječima da smatra da je došlo do nepotrebnog događaja.

- Radi se o čistom obmanjivanju javnosti što je vidljivo iz dokumenata koji je sam KESK poslao  u medije. Općina Konjščina je još prošle godine poslala izradu druge izmjene Prostornog plana. Očekivali smo da će to ići brže nego što ide, no nakon nekoliko sastanaka koji smo imali u Općini Konjščina i Krapini s izrađivačem prostornog plana, došli smo do određene situacije po izradi tog prostornog plana, a to je da smo dali prijedlog Hrvatskim cestama za izmještanje čvora Husinec jer taj čvor nije od interesa općine Konjščina. Križanje županijske ceste i buduće spojne  ceste Konjščina- Breznički Hum bi se trebao izmjesitit da bi omogućili investiciju vrijednu preko 9 milijuna kuna za izgradnju farme  za tov pilića - objašnjava Krznar te dodaje da su  sve radnje koje su trebali učiniti da bi promjene Prostornog plana onako kako je predviđeno zakonom i kako je predviđeno propisima, učinili.  

- Ishitreno donošenje Prostornog plana je ono što navodno žele Udruga i ostali opozcijski vijećnici bi dovelo do toga  što se dogodilo i s ovakvom odlukom koja nije bila u skladu sa Zakonom. Donošenje odluke koja nije u skladu sa Zakonom ne bi bilo prihvatljivo i ne bi se moglo provoditi. Pravilnik govori da u pripremama za donošenje druge izmjene Prostornog plana uzima se u obzir savjetovanje s javnošću tj. svi oni prijedlozi koje daju građani, udruge ili gospodarstvenici ili sama Općina. Potom se oblikuje Prijedlog koji ide na javnu raspravu i taj Prijedlog se nakon javne rasprave ponovno uzima u obzir sve ono što se predlaže ili događa na Javnoj raspravi i procedura ide dalje kako bi se vidjelo treba li još ići do javne rasprave ili se sam prijedlog oblikuje i šalje na donošenje Općinskom vijeću - objašnjava Krznar i govori kako je Općina u fazi izrade prijedloga za Javnu raspravu.

- To ne stopira Općina Konjščina, već je riječ samo u usaglašavanju trase brze ceste spojne ceste gdje trebamo dobiti suglasnost Hrvatskih cesta, a nakon te suglasnoti moramo angažirati projektantsku kuću koja će taj dio isprojektirati i tek tada možemo dati konačan prijedlog na Javnu raspravu - govori Krznar i dodaje da je tu samo riječ o stvari procedure.

- Tzv. Udruga KESK, jer smatram da je riječ o političkoj organizaciji pod pokroviteljstvom SDP-a i opozicije, ignorira  činjenicu da je Općinsko vijeće donijelo zaključak o neizdavanju nikakvih dokumenta od strane općine Konjščine  i konjščinske vlasti po pitanju izgradnje toplane ili energane ili nečeg sličnih projekata na području općine Konjščina. Mi se toga držimo, nismo izdali nikakav  dokument i nećemo izdati dokument do donošenja druge izmjene Prostornog plana. Iz kontakta s potencijalnim investitorom i ono što mi znamo apsolutno se ništa ne poduzima po pitanju izgradnje od strane investitora niti mogu nešto poduzimati dok im ne damo suglasnost - objašnjava Krznar. i dodaje kako ne može znati u kojem vremenu će dobiti odgovor Hrvatskih cesta, no da se to očekuje početkom rujna, odnosno s krajem godišnjih odmora.

Na novinarski upit hoće li se poštovati stav većine na budućem Općinskom vijeću Krznar odgovara.

- I dalje smo kod stava ako većina vijećnika bude protiv da će tako i biti - zaključuje Krznar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook