Prethodni članak
Sljedeći članak

Prošlo je točno 27 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

15. siječnja 1992. Hrvatska je priznata kao suverena i samostalna država


Na današnji dan prije 27 godina dogodio se povijesni dan za Republiku Hrvatsku. Naime, 15. siječnja 1992. Republika Hrvatska, nakon što je 25. lipnja 1991. priznata kao samostalna, priznata kao suverena i samostalna.

- Današnji dan – 15. siječnja 1992. – biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana - rekao je prvi hrvatski predjsjednik Franjo Tuđman u večeri kad je Hrvatska priznata, a svojim je suradnicima pak rekao kako je stvorena međunarodno priznata Hrvatska. - Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države - rekao je Tuđman.

Hrvatsku je prvi priznao Island koje je stupilo na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su tada najavile i Italija, Švedska i Vatikan kojhi je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. 15. siječnja se obilježava kao spomendan - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija. Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja: Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Prva azijska i islamska zemlja koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je 22. svibnja 1992. primljena u UN, a do tada su ju priznale i Rusija, Japan, SAD, Izrael i Kina.

Dodajmo kako je 15. siječanj obilježen kao povijesni dan i zbog mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koja se dogodila 15. siječnja 1998. Mirnom reintegracijom je u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznato kao hrvatsko Podunavlje. Temeljni (erdutski) sporazum o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu koji je i omogućio mirnu reintegraciju tog dijela Hrvatske potpisan je 12. studenoga 1995. u Erdutu i Zagrebu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook