Prethodni članak
Sljedeći članak

PROŠLO 26 GODINA OD POVIJESNOG PRELETA RUDOLFA PEREŠINA: 'Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate'

Svake godine u Gornjoj Stubici se u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza "Rudolf Perešin" te uz pomoć, suorganizaciju i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva obrane RH, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane ", Ministarstva branitelja RH, Krapinsko-zagorske županije i drugih održavaju "Susreti za Rudija"


Na današnji dan, 25. listopada 1991. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, stožerni brigadir Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici izvršio je povijesni prelet s svojim MIG-om 21 s aerodroma u Bihaću nakon što je ušao u Austrijski zračni prostor, prizemljio je svoj nenaoružani zrakoplov na zračnoj luci u Klagenfurtu. Cijeli svijet tada je uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MIG-a 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate". Četiri dana kasnije, Rudolf Perešin vratio se u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani.

Što se tiče MIG-a 21, letjelica je nakon slijetanja neko vrijeme čuvana na klagenfurtskom aerodromu te kasnije u centru Klagenfurta. Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je naposljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko od Bečkog Novog Mjesta. Za potrebe izložbe ponovno je sastavljena, a o njezinoj daljnjoj sudbini ništa se pouzdano ne zna.

Godine 1994. Rudolf Perešin izabran je za predsjednika novoutemeljnog Zagrebačkog saveza u zrakoplovno-tehničkoj djelatnosti. Svojim aktivnostima bitno je pridonio postavljanju temelja za okupljanje djece i mladih u programima tehničke kulture, osobito u zrakoplovno-tehničkim djelatnostima. Danas savez nosi njegovo ime.

Nakon pristupanja Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, Rudolf Perešin osobno i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama Hrvatske vojske, izvršavajući brojne borbene zadaće te braneći Zagreb i zračni prostor Hrvatske.

Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, drugog dana Operacije "Bljesak" - vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Akcija je započela 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb- Lipovac.

U ranim jutarnjim satima, 02. svibnja 1995. izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, avion Rudolfa Perešina biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Rudolf Perešin avion napušta katalputiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski "Bljeskom" već oslobođeni teritorij. Posmrtni ostaci Rudolfa Perešina vraćeni su 04. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. pokopan je Mirogojskom groblju.

Godine 1999. postavljena je bista Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, a 24. lipnja 2004. u centru Gornje Stubice otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Ime Rudolfa Perešina od 25. ožujka 1998.g. nosi Zrakoplovno- tehnička škola u Velikoj Gorici kao i Središnjica za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemunik. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, dodoijeljena su mu i mnoga druga odlikovanja kao što je Red kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenica Domovinskog rata, Medalja Bljesak itd.

Svake godine u Gornjoj Stubici se u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza "Rudolf Perešin" te uz pomoć, suorganizaciju i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva obrane RH, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane ", Ministarstva branitelja RH, Krapinsko-zagorske županije i drugih održavaju "Susreti za Rudija". Ove 2017. godine održani su XX. Susreti za Rudija.

Rudolf Perešin proveo je dio svog života, tj. odrastanja u Ivanić-Gradu, točnije u Cagincu te se i svake godine povodom povijesnog preleta Rudolfa Perešina 25.10.1991. u Ivanić-Gradu u organizaciji Grada Ivanić-Grada, Udruge "Susreti za Rudija", HRZ-a i PZO-a i drugih organizira Memorijal Rudolfa Perešina. U Ivanić-Gradu je osnovan i Park Rudolfa Perešina u kojem je i smještena i spomen bista Rudolfa Perešina, a u Cagincu u kojem je Rudi živio kod Društvenog doma smještena je i spomen ploča Rudolfa Perešina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook