Prethodni članak
Sljedeći članak

Prošle je godine u Krapini otvoreno pet novih smještajnih objekata, sa 16 novih kreveta

Zabilježeno je 9.057 dolazaka, 14.833 noćenja, a prosječno trajanje boravka turista u Krapini je 1,64 dana


Prošla je godina bila sve samo ne 'normalna' godina. Epidemija koronavirusa utjecala je na sve segmente gospodarstva i društva, pa tako i na turizam. Kakvim je stanjem u turističkoj ponudi i rezultatima završena u Krapini, pitali smo direktoricu Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljku Vodolšak.

Manifestacije u skraćenim i skromnijim oblicima

Započela je uobičajenim aktivnostima, kao i svake godine, kaže direktorica, programom dočeka Nove 2020. godine i potom Krapinskim špelancijama. – Potom je uslijedio lock down, pa je program GFUK – a, Glumačkog festivala u Krapini odgođen, a organizirao se mnogo kasnije, u listopadu – kaže Nedjeljka Vodolšak.

Ljetni su mjeseci u Krapini, umjesto uobičajeno bogatog i dobro posjećenog Ljeta u Krapini, s brojnim događanjima, bili u znaku kina koje je organizirano po okolnim kvartovima i naseljima u sklopu grada Krapine. - Kruna krapinske godine, 55. Tjedan kajkavske kulture, održan je u skraćenoj verziji. Naime, takozvana unutarnja događanja održana su, ali broj posjetitelja bio je ograničen prema epidemiološkim mjerama. Održan je koncert Danijele Pintarić u sklopu kojeg je otvoren Festival – kaže direktorica. U sklopu programa Prosinac u Krapini, uređena je Krapina, a svake subote uz nekoliko posjetitelja, gradonačelnika Zorana Gregurovića i župnika Davora Štuljana upaljena je adventska svijeća.

Novi smještajni kapaciteti

Što se smještajnih kapaciteta tiče, prošle je godine otvoreno pet novih smještajnih objekata, sa 16 novih kreveta. - U 2021. godini osim običajnog kalendara događanja, planira se projekt udruživanja TZG Krapine s općinama Jesenje, Đurmanec, Radoboj i Petrovsko na projektu Enobaštine. Tim projektom želimo promovirati spomenute općine putem njihovih događanja i zajedničke poveznice –vina – najavila je direktorica Vodolšak, dodajući kako će se TZ grada Krapine javljati na javne pozive u sklopu HTZ i Ministarstva turizma i sporta te na natječaje u sklopu projekta Europske unije, surađivati s Gradom na projektima, kao i s udrugama i školama.

Dolasci i noćenja

Direktorica je iznijela i podatke o turističkom prometu u 2020. godini. Ukupno je bilo 9.072 turista, 2.356 domaćih i 6.716 stranih. Zabilježeno 9.057 dolazaka, od čega 2.348 domaćih i 6.709 stranih turista. Zabilježeno je 14.833 noćenja, od kojih je domaćih turista 5.367, a stranih 9.466. Prosječno trajanje boravka u Krapini je 1,64 dana. U usporedbi s 2019. godini, vidljiv je pad dolazaka i noćenja. Dakle, godinu prije Krapinu je posjetilo ukupno 11.396 turista. Zabilježeno je ukupno 11.375 dolazaka i 17.432 noćenja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook