Prethodni članak
Sljedeći članak

[PROSLAVLJEN DAN OPĆINE HRAŠĆINA] 'Krapinsko – zagorska županija poklonila nam je najveći poklon, sportsku dvoranu'

Nadam se da nas država nije zaboravila i da ćemo ubuduće dobiti određena sredstva da ljudima možemo pružiti bolje uvjete života, rekao je načelnik Branko Tukač


Općina Hrašćina danas slavi svoj dan, a uoči glavne svečanosti u Domu kulture, župan Željko Kolar, načelnik Općine Hrašćina Branko Tukač sa suradnicima, predstavnici izvođača radova i drugi gosti obišli su radove na izgradnji nove školske sportske dvorane kod Područne škole Hrašćina. Gradnja dvorane započela je u srpnju prošle godine, ima 966 kvadrata neto površine, vrijedna je oko 13 milijuna kuna, a radovi dobro napreduju i bit će završeni u roku, do 31. prosinca ove godine.

Nakon razgledavanja dvorane, položeni su vijenci i zapaljeni lampioni kod spomenika u Trgovišću, a na početku svečane sjednice predsjednik Općinskog vijeća Željko Zozoli upravo dvoranu je izdvojio kao projekt najvažniji za mlade i prosperitet općine te najveći poklon Krapinsko – zagorske županije, u godini kada se slavi 170 godina školstva u Hrašćini.

Da je dvorana dugogodišnji san koji je napokon krenuo u realizaciju, istaknuo je i načelnik Općine Branko Tukač. – Zahvaljujem županu Željku Kolaru, predsjednici Županijske skupštine Vlasti Hubicki i županijskim vijećnicima koji su prepoznali da i ova naša mala sredina treba kvalitetnu sportsku dvoranu, jer sada se nastava tjelesnog odgoja odvija u zaista neadekvatnim uvjetima – istaknuo je načelnik, pohvalivši učenike PŠ Hrašćina kao i njihove učitelje jer iako su mala škola, ostvaruju odlične rezultate. Načelnik je kao drugi veliki projekt istaknuo rekonstrukciju Doma kulture u Kulturni centar, u kojem bi bio smješten i dječji vrtić. – Prijavili smo projekt na Mjeru 7.4.1. i nadamo se pozitivnim rezultatima. Dva smo puta prijavljivali projekt, treći smo na listi i još uvijek u obradi. Vrtić je Hrašćini prijeko potreban, a rekonstrukcijom bi se uredila i ova dvorana, prostorije Općine, svoj bi prostor dobile i naše vrijedne udruge, kojima zahvaljujem na kvalitetnom radu - rekao je načelnik. Izdvojio je još brojne projekte.

- Preko Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo cestu Domovec – Žežlji u dužini 800 metara i dobili 150 tisuća kuna. Prijavili smo projekte vrijedne oko 2 milijuna kuna, no prošle godine dobili smo 150 tisuća kuna. Nadam se da nas država nije zaboravila i da ćemo ubuduće dobiti određena sredstva da ljudima možemo pružiti bolje uvjete života. Naš izvorni proračun je oko 2,5 milijuna kuna i moramo na neki način biti čarobnjaci da uspijemo odraditi sve što je potrebno. Za mlade, učenike i socijalu izdvajamo oko 20 posto našeg proračuna – istaknuo je načelnik, pobrojivši još brojne aktivnosti i planove Općine Hrašćina.

U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika susjednih općina i gradova, prisutnima se obratio načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, koji je istaknuo da mu je načelnik Tukač veliki uzor, a pohvalio je i trud župana Željka Kolara i izgradnju dvorane, istaknuvši da je bitan ruralni razvoj te da je Hrvatska jaka koliko je jaka njezina najmanja općina.

Župan Željko Kolar naglasio je da Krapinsko – zagorska županija vodi o svim svojim općinama i gradovima na jednak način i da je bitan svaki projekt. – Ulažemo 12,5 milijuna kuna vlastitih sredstava u Hrašćinu upravo zato jer je proračun Hrašćine 2,5 milijuna kuna i ona to ne može sama. Moramo se truditi stvoriti jedanke uvjete koliko je god to moguće. Nismo svi isti, jer kada pogledate sredstva dodijeljena općinama iz jedne i iz druge stranke, vidi se da nismo svi siti. No za mene su sve općine iste. Želimo zadržati mlade, pa im moramo pružiti priliku da kod nas mogu uspjeti, ako su uporni i sposobni, a ne podobni. Kada se vrati povjerenje u pravosuđe i institucije, onda će uspjeti i naša država – rekao je župan. Napomenuo je da idući tjedan kreće i natječaj za opremanje sportske dvorane i izrazio nadu da se idući Dan općine slaviti u novoj sportskoj dvorani.

Na svečanosti su uručena i priznanja Općine Hrašćina. Plaketa Općine Hrašćina dodijeljena je Dragutinu Fuliru iz Gornjeg Kraljevca za 110 puta darivanu krv i Slavku Belasu iz Jarka Habekovog za 88 puta darivanu krv, Područnoj školi Hrašćina povodom 170. godišnjice školstva na području Općine Hrašćina te Krapinskoj – zagorskoj županiji za pomoć u razvoju obrazovanja, tjelesne i zdravstvene kulture na području Općine Hrašćina. U ime nagrađenih, zahvalila je ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Budinščina, Marija Zozoli.

Kulturno - umjetnički program pripremili su osnovnoškolci i KUD 'Meteor' Hrašćina Trgovišće, a obilježavanje Dana općine nastavlja se sutra, kada je u 19 sati na redu večer folklora uz KUD 'Meteor' Hrašćina Trgovišće i izložba rukotovorina vezilja KUD - a, a Dane otvorenih vrata priprema DVD Hrašćina Trgovišće. U subotu, 25. svibnja, u 10 sati u Domu kulture održat će se izložba slika i dodjela priznanja likovnog natječaja 'hrašćinski kraljuš' DND – a Hrašćina. Od 17 sati ispred Vatrogasnog doma u parku u Trgovišću priprema se druženje s udrugama uz Limenu glazbu 'Sveti Martin' Breznički Hum. Bit će upriličena podjela priznanja Udruge vinara i vinogradara 'Trsek' uz degustaciju vina, lovački gulaš ponudit će LD 'srndać', a vojnički grah DVD Hrašćina Trgovišće, fiš paprkiaš ponudit će Ribičko društvo 'Šaran', a sudejlovat će i Streličarsko društvo Budinščina. Program završava u nedjelju 26. svibnja, kada će u 9 sati u Crkvi svetog Nikole u Hrašććini biti služena misa, a u 16.30 sati upriličit će se sjećanje na pad Hrašćinskog meteorita u Kuriji Belošević.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook