Prethodni članak
Sljedeći članak

'Prosjek starijih vozača koji uzrokuju prometne nesreće iznosi tek 10 %'

Krapinsko-zagorska županija, Odbor za sigurnost u prometu u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom u Zaboku su u prostorima DVD-a Pavlovec organizirali su stručnu tribinu „Sigurnost u prometu osoba starije životne dobi“.


Krapinsko-zagorska županija, Odbor za sigurnost u prometu u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom u Zaboku su u prostorima DVD-a Pavlovec organizirali su stručnu tribinu „Sigurnost u prometu osoba starije životne dobi“.  Na tribini se razmatrala problematika koja se odnosi na aktualne propise iz sigurnosti u prometu, na ishođenje i produženje liječničkih potvrda i vozačkih dozvola i slične teme, s posebnim osvrtom na osobe starije životne dobi kao jedne od najugroženijih skupina u prometu.

- Događanje smo organizirali kako bi ukazali na problematiku u prometu kod starije populacije. Ovo je prvi put da se organizira ovakva tribina. Odbor za sigurnosti u prometu dugi se niz godina bavi edukacijom djece predškolske i školske godine u programu Jumicar, a sad smo se željeli posvetiti i starijoj populaciji - rekao je Jelenčić dodajući da postoji tendencija da se slične tribine održaju i u drugim gradovima i općinama.

Predstavnica Odbora za sigurnost u prometu Petra Kolarić istaknula je kako se na ovoj tribini želi apelirati na starije vozače da se ponašaju svjesno i odgovorno te da trebaju voditi računa o svom zdravstvenom stanju. - Ako primijete da njihove psihomotorne sposobnoti nisu dobre, sugerira im se da odustanu od upravljanja vozilom i da razmisle o alternativnim načinima prijevoza - rekla je Kolarić.

Marijan Grmovšek, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU krapinsko-zagorske govorio je o ponašanju osoba starije životne dobi u prometu kao vozača, pješaka i biciklista. - Prosjek starijih vozača koji uzrokuju prometne nesreće iznosi 10 posto.  S obzirom na postotak sudjelovanja u prometnim nesrećama, on je nešto veći, ali stariji nisu toliko rizična skupina. Više stradavaju kao pješaci jer ne nose reflektirajuću odjeću po mraku - rekao je Grmovšek dodajući kako policija stalno apelira stariju populaciju kako da povećaju svoju sigurnost. PU krapinsko-zagorska ovo je događanje iskoristila kako bi i govorila o tome kako se starija populacija može zaštiti od krađa i prijevara u vlastitom domu, a o tome je govorio policijski službenik za prevenciju iz PU krapinsko-zagorske.

  - Osobe starije životne dobi su  često žrtve prijevara, a policija provodi preventivne aktivnosti kako bi tih kaznenih djela bilo manje. Trend prijevara starijih osoba se smanjio, no uvijek se događaju pojediničani slučajevi - rekao je Željko Lež iz PU krapinsko-zagorske.

Jedan od govornika bio je i Nikola Capar, predsjednik Matice umirovljenika KZŽ. - Na ovom skupu želimo ukazati na nepravdu koja je učinjena svim starijim osobama, a to da je da moraju kod produljenja vozačke dozvole nakon 65. godine ići na zdravstveni  pregled i to platiti između 400 i 500 kuna. Svi dosadašnji pokušaji u Saboru da se izmijene zakon, pravilnik i odluka o tome nisu urodili plodom - rekao je Capar dodajući kako Matica umirovljenika želi da se to promijeni. - Predlagatelju zakona bilo je opravdanje za uvođenje te mjere da stariji uzrokuju oko 30 ili 40 posto prometnih nesreća, no statistika govori da ih uzrokuje samo 10 posto starijih vozača od 65 godina. To su dva različita podatka - rekao je Capar i dodao da se nada da će se ta odluka promijeniti.

Događanju je nazočio i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. - Često se organiziraju događanja kako da se najmlađi ponašaju u prometu, ali bitno je i upozoriti i stariju populaciju. Zakoni se često mijenjaju, a ovo je prilika da ih se usmjeri na preventivu , ali da ih se upozna  sa svim novostima vezanima uz zakon u prometu - rekao je Ferek-Jambrek.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako su aktivnosti vezane za sigurnost u prometu prisutne u gradu Zaboku. - Budući kao društvo starimo, ovakvi skupovi mogu doprinijeti da lakše, brže i s više razumijevanja priđemo rješavanju problema sigurnosti starijih osoba u prometu - rekao je Hanžek.

Na skupu je došla mnogo umirovljenika koje ovakve teme jako zanimaju. Tomislav Travenšćak iz Zaboka rekao je kako mu uskoro istječe vozačka i zanima kakva je procedura kod produljenja. - Zakoni se moraju poštivati i za našu i tuđu sigurnost- rekao je Travenšćak koji je vozač 43 godine, a kaže da nikada nije imao prometnu nesreću.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook