Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Grada Zlatara smanjen za oko 8 milijuna kuna

Izmjena proračuna usvojena je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara, a promjene su se dogodile zbog ukazane mogućnosti za izvođenjem radova koji nisu planirani u izvornom proračunu te zbog izmjena po nekim pozicijama


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Zlatara vijećnici su usvojili 2. Izmjenu i dopunu Proračuna za 2017. godinu, prema kojoj se proračun s planiranih 29,6 milijuna kuna smanjuje na 21,2 milijuna kuna. Ove su se promjene dogodile zbog ukazane mogućnosti za izvođenjem radova koji nisu planirani u izvornom proračunu te zbog promjena po nekim pozicijama. 

– Primjerice, imali smo priliku da se Grad uključi u sufinanciranje nogostupa u Martinečkoj ulici, pa je dodana pozicija od 220 tisuća kuna, dodali smo stavke po 10 tisuća kuna za obljetnice vatrogasnih društava i sl. Da bi se pozicije povećale, morali smo negdje smanjivati, pa smo maknuli neke stavke odnosno sredstva koja smo mislili dobiti preko natječaja, a natječaji još nisu i znamo da u ovoj godini neće biti otvoreni. Primjer je uređenje Trga slobode, zbog nepostojanja natječaja za prijavu projekta pozicija je umanjena za 8 milijuna kuna. U prvoj rundi Mjere 7.4. prijavili smo uređenje parka, a krajem godine trebao je biti drugi natječaj iz te mjere, na koji smo mislili prijaviti trg. No, nema još ni rezultata prvog natječaja i do kraja godine sigurno neće biti niti drugi. S druge strane, imovinsko – pravni odnosi što se trga tiče još nisu riješeni, čestice na katastru se ne poklapaju, a neki građani po osnovi tih vlasničkih odnosa za šetnicu usporavaju dobivanje građevinske dozvole. Mi ih možemo izvlastiti, no to usporava dobivanje dozvole, a bez dozvole ne možemo se niti javiti na natječaj. Neke pozicije smo povećali jer smo dobili sredstva, npr. za biciklistička odmorišta, što nije bilo planirano – objasnila je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Povećana je i stavka za projekt energetske obnove upravne zgrade grada Zlatara. – Krećemo u projektiranje i energetski pregled zgrade kako bismo zadovoljili uvjete da se u listopadu možemo kandidirati na natječaj – istaknula je gradonačelnica.

Rasprave o izmjenama i dopunama proračuna nije bilo, osim vijećničkog pitanja o povećanju sredstava namijenjenih Danima kajkavske riječi sa 60 na 80 tisuća kuna. Gradonačelnica je pojasnila da je stavka povećana jer je program bogatiji nego lani te zbog sitnih stavki koje su poboljšane poput razglasa. – Uz to, nadamo se da ćemo na Pajdaško sprehajanje dobiti više skupina, a kako svaka dobiva 500 kuna samo za sudjelovanje, ostavili smo prostora ako bude više troškova – objasnila je Jasenka Auguštan – Pentek.

Zlatarsko je Vijeće donijelo i Odluku o izradi strateškog plana razvoja poljoprivrede na području grada, što je preduvjet za kandidiranje za sredstva za izradu strateškog plana, a prihvatili su i financijska i izvješća u radu Vatrogasne zajednice Grada Zlatara i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook