Prethodni članak
Sljedeći članak

PROMOCIJA NOVE ZBIRKE ZABOČKOG ŽUPNIKA: 'U svakodnevnom životu pronaći Boga i njegovu ljubav prema nama'

Zbirka je poput lađe na koju ide samo ono najpotrebnije, najvažnije za sretnu plovidbu i prispijeće konačnom cilju


Jučer se u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku održalo predstavljanje pete zbirke i poezije zabočkog župnika Marijana Culjaka 'Jadranska svitanja'. Dvorana u osnovnoj školi bila je dupkom puna. Na promociji su bili prisutni zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, predsjednik gradskog vijeća Žarko Ivančić, župnikove učiteljice iz osnovne škole Ivančica Pozaić i Marija Kondres, svećenici, rodbina i prijatelji župnika Marijana.

O autoru 'Jadranskih svitanja' govorio je monsinjor Ivan Miklenić koji poznaje župnika Culjaka od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema pisanju, a osobito je ponosan što su posljednje zbirke pjesama objavljene u nakladi Glasa Koncila.

Nova zbirka Marijana Culjka 'Jadranska svitanja' osim poetsko-spisateljske vrijednosti i važnosti ima, kao i sve dosadašnje, evangelizacijsku dimenziju te se može, zbog svoje privlačnosti i pitkosti, smatrati doprinosom novoj evangelizaciji. Zbirka je poput lađe na koju ide samo ono najpotrebnije, najvažnije za sretnu plovidbu i prispijeće konačnom cilju.

Osvrt na književnu tematiku dao je i preč Silvijo Milin, župnik i dekan u Svetom Jurju. - Progovarajući pjesmama i prozom Marijan nam otkriva i svoje životno uporište, djetinjstvo, mladost i svećeništvo (Tako su nas odgajali) i njegove pjesme životnih žarišta vjere svoga rodnog doma i Zagorja za nosivi temeljni kamen svoga svećeničkog života. – rekao je Milin.

Još jedan recenzent knjige dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok s velikim poštovanjem i ponosom ističe da je ovo jedna od najboljih poetskih refleksija formalnoga života Marijana Culjaka.

Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru ističe kako su "Jadranska svitanja". plod njegove jedinstvene stvaralačke mašte u slici, prozi i poeziji, svijet u kojem spaja popevke i školjkice.

Velečasni Culjak nakon svih lijepih riječi koji su rekli govornici rekao da je ponosan i radostan. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. Zbirka proze i poezije svećenika Marijana Culjaka „Jadranska svitanja“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Spomenimo još jednom kako su sve okupljene na ovoj promociji svojim skladnim pjevanjem izvodeći duhovne i svjetovne zagorske popevke oduševio zbor mladih zabočke župe. Susret je zaključen prigodnim domjenkom.

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Završio teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku. Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca, član je etičkog povjerenstva Opće bolnice u Zaboku. Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook