Prethodni članak
Sljedeći članak

PROMICANJE ISTINE O DOMOVINSKOM RATU: U projektu sudjelovalo 1500 učenika iz 26 zagorskih škola

Likovno – literarni natječaj provodi se od 2014. godine, a radovi su, kaže tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun' Radmil Pavalić, svake godine sve kvalitetniji


Projekt 'Promicanje istine o Domovinskom ratu' te Likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata kojeg provodi Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun' nastavljen je i prošle godine, unatoč specifičnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa.

Projekt Udruga provodi od 2013. godine, kada se krenulo s jednom školom, a sada se stiglo već do 26 uključenih škola. Likovno – literarni natječaj provodi se od 2014. godine, a radovi su, kaže tajnik Udruge Radmil Pavalić, svake godine sve kvalitetniji. Iako su prijašnjih godina članovi udruge održavali po 34 do 40 predavanja u zagorskim školama, prošle godine uspjeli su ih održati tek 3. - Da bismo ipak proveli projekt bar u nekom obimu, napravili smo mini nagradni natječaj u suradnji sa školama i nagradili 50 – ak učenika. Likovne i literarne radove učenici su mogli stvarati i kod kuće, a kako smo znali da zbog zabrane javnih okupljanja nećemo moći organizirati uobičajenu svečanost podjele nagrada, koja se tradicionalno održavala drugog utorka u veljači, natječaj smo produžili do kraja siječnja. Da bismo ipak nagradili učenike, obilazimo ovaj tjedan škole pojedinačno – ispričao je Radmil Pavalić prilikom posjeta OŠ Zlatar Bistrica, gdje je uručio nagradu za 3. mjesto na likovnom natječaju Sabini Špoljar, učenici 6.b razreda i njezinom mentoru Alenu Matijaševiću.

Uručenju nagrade prisustvovali su i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić i ravnateljica škole Jasna Kokot – Pelko. - Ovaj hvalevrijedan projekt je podržala i Općina Zlatar Bistrica. Kroz kvalitetna projekt djeca pokazuju svoj emocionalni doživljaj Domovinskog rata kojeg su doživjeli kroz priče, svoje roditelje, promociju i slobodne školske aktivnosti. Mnogo je interesantnih i prekrasnih radova i treba pohvaliti trud Udruge – rekao je načelnik Miholić.

Na natječaj je pristiglo 55 literarnih i 63 likovna rada, a sudjelovalo je 26 škola, 17 kroz projekt ‘Promicanje istine o domovinskom ratu’, 20 kroz literano – likovni natječaj, a 11 škola sudjelovalo je u oba projekta. Dodijeljene su 23 nagrade u likovno – literarnom natječaju i 50 u mini nagradnom natječaju na temu Domovinskog rata. U projekte je bilo uključeno 1500 učenika škola Krapinsko – zagorske županije. – Pokrovitelji projketa bili su Krapinsko – zagorska županija, općine Stubičke Toplice i Zlatar Bistrica, Grad Donja Stubica, a velika je bila pomoć i članova udruge – istaknuo je Radmil Pavalić – Paraga. Svi radovi izloženi su do 5. ožujka u galeriji Gradske knjižnice K.Š. Gjalski u Zaboku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook