Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT 'VEZE PRIRODE': Imperativ je očuvanje životinjskih vrsta na području Sutle, Risnjaka, Kupe, Radenskog polja i Kamačnika

Na konferenciji za novinare predstavljen je projekt vezan uz očuvanje prirode


U Villi Zelenjak Ventek održana je press konferencija povodom predstavljanja projekta Veze prirode. Riječ je o projektu čiji je nositelj Općina Grosuplje, a partneri su Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ. Vrijednost projekta je više od 2.5 milijuna eura, a zagorska Javna ustanova sudjeluje s milijun i 600 tisuća kuna, od čega je 85posto bespovratnih sredstava. Okupljene je ispred Općine Grosuplje pozdravila Nataša Hribernik uz riječi kako se radi o važnom projektu koji će uspostaviti trajne strukture za očuvanje bioraznolikosti. Samo kartiranje zaštićenih vrsta na području provedbe projekta obavit će Udruga Hyla.

- Mi smo zaduženi za stručni dio, odnosno da utvrdimo broj zaštićenih vrsti na Risnjaku i Sutli te da održimo radionice za stanovništvo, poljoprivrednike te djecu - rekla je Ivona Burić iz udruge. Novinarima se obratio i Dragan Turk iz NP Risnjak uz riječi kako će se, u sklopu projekta, izvršiti čišćenje izvora Kupe, a Natalija Zielinska iz Grada Vrbovskog naglasila je kako će oni sudjelovati u projektu kroz aktivnosti čišćenja i istraživanja izvora Kamačnik na njihovu području. O konkretnim radnjama na području naše županije govorila je Dijana Hršak rekavši kako će se provesti niz aktivnosti na rijeci Sutli. - Vršit ćemo monitoring riba, školjkaša, vidra, vodozemaca i leptira, a riječ je o projektu koji traje 30 mjeseci - objasnila je Hršak.

Da je projekt važan za očuvanje prirode rekla je i zamjenica župana Jasna Petek. Istaknula je kako vrste i staništa ne poznaju granice te kako je dugoročno podizanje svijesti o očuvanju prirode jako važno. S njome se složio i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek koji je pozdravio skup te istaknuo kako je važno utjecati i učiti mlade naraštaje o očuvanju prirode. Na sam projekt osvrnuli su se i Sanja Grm iz Općine Rogaška Slatina te Gregor Kalan iz Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode.

Glavni cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000: Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik.

Partnerska shema je izabrana na način da se vrste i za njih predviđene mjere za poboljšanje stanja očuvanja pojavljuju na usporedivim područjima u Sloveniji i Hrvatskoj. Provedbom pet programa mjera konkretnih demonstracijskih akcija u prirodi na ukupnoj površini od 3159 ha poboljšat ćemo stanje očuvanja vidre, jelenaka, hrastove strizibube, močvarne riđe, kiseličnog vatrenog plavca, vodozemaca.

Uspostavljeni će biti centri prirode Šica na Radenskom polju te Sutla u Rogaškoj Slatini, a na području prirodnog spomenika Zelenjak uz Sutlu i kanjona Kamačnik bit će uspostavljene interpretacijske dostupne točke.

Projekt Veze prirode predstavlja izazov očuvanja i obnove biološke raznolikosti za buduće generacije i podiže svijest u ulozi koju ima priroda za dobrobit ljudi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Promet je povremeno pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, u priobalju na prilazima turističkim središtima te na većini graničnih prijelaza. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Uz povećanu gustoću prometa povećava se ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program