Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt u Klanjcu vrijedan gotovo 22 milijuna kuna

Projekt je ugovoren preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sam ugovor potpisan je potkraj rujna.


Ustanova Muzeji Hrvatskog zagorja nositelj je projekta vrijednog 21,7 milijuna kuna koji predviđa rušenje staroga objekta kina u središtu Klanjca te izgradnju suvremenoga Studija Galerije Antuna Augustinčića na njegovu mjestu

Projekt je ugovoren preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sam ugovor potpisan je potkraj rujna.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u srijedu je na predstavljanju projekta u Klanjcu istaknuo kako je riječ o jednom od 15 prihvaćenih projekata iz tog programa, čija je ukupna vrijednost 376 milijuna kuna.

Projekt u Klanjcu, ali i ostali projekti koji se ovih dana ugovaraju ili su već ugovoreni, predstavljaju veliki korak u korištenju EU fondova, rekao je Grčić. Trenutačno je, dodao je, 5,5 milijardi kuna vrijednih projekata ili ugovoreno ili u zadnjoj fazi ugovaranja s obzirom na to da se provode određeni natječaji.

Grčić najavljuje da će se do kraja iduće godine ugovoriti otprilike oko 6 milijardi kuna vrijednih projekata.

'Iza toga stojim jer su to projekti koji su već pripremljeni ili su u zadnjoj fazi pripreme. Proces apsorpcije EU fondova počeo je jako intenzivno. Naravno ostaje vrijeme provedbe gdje ćemo se svi morati jako potruditi', izjavio je Grčić.

Što se tiče samog projekta u Klanjcu, taj će grad dobiti suvremeni studio u kojem će se čuvati djela Antuna Augustinčića, budući da se u postojećoj Galeriji može izložiti i čuvati samo manji dio. Naime, krajem 70-tih Augustinčić je rodnom Klanjcu poklonio tristitinjak skulptura ili fragmenata, od kojih je izložen samo jedan dio, dok se ostali dio čuva u neadekvatnim uvjetima.

U izgradnju novog Studija uložit će se spomenutih gotovo 22 milijuna kuna, a završetak projekta predviđen je za rujan 2016. Projekt se sufinancira iz fondova EU-a u iznosu od 93,5 posto.

Projekt će, naglasila je ravnateljica ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, unaprijediti kulturnu i turističku ponudu Klanjca i Krapinsko-zagorske županije, ali i pridonijeti gospodarskom razvoju jer se računa na angažman lokalnih građevinskih tvrtki prilikom izgradnje objekta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook