Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt 'Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja' provodit će se na području cijele KZŽ

Riječ je o projektu vrijednom 1.499.995,39 kuna, za koji su dobivena bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu, a čiji je nositelj GDCK Krapina


U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krapina danas je održana uvodna konferencija projekta 'Jednake mogućnosti svima – za bolju budućnost Hrvatskog zagorja'. Riječ je o projektu vrijednom 1.499.995,39 kuna, za koji su dobivena bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Iz Europskog socijalnog fonda sufinancirat će se 1,2 milijuna kuna, odnosno 85 %, a iz Državnog proračuna RH sufinancirat će se 224.999 kuna, odnosno 15 %.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo CK Krapina, a partneri su Krapinsko – zagorska županija, Društvo multiple skleroze KZŽ, Udruga distrofičara Krapina te Društvo invalida rada Krapina. Cilj projekta je povećati mogućnost za zapošljavanje nezaposlenih osoba, pripadnika marginaliziranih skupina te umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva kroz programe osnaživanja i uslugu socijalnog mentorstva. Projekt će se provoditi na području cijele Krapinsko – zagorske županije te će prvenstveno biti usmjeren na osobe s invaliditetom, korisnike zajamčene minimalne naknade te dugotrajno nezaposlene osobe. Kroz projekt pripadnici ciljane skupine će se obrazovati u verificiranim programima obrazovanja te će sudjelovati u programima osnaživanja u svrhu povećanja zapošljivosti te smanjenja rizika od socijalne isključenosti i siromaštva. U sklopu aktivnosti osnaživanja za čitavo vrijeme trajanja projekta pružat će se usluga socijalnog mentorstva osobama korisnicima zajamčene minimalne naknade. Prioritet u projektnim aktivnostima bit će i povećati profesionalne kapacitete stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.

Projekt je ukratko predstavio ravnatelj GDCK Krapina Davor Šimunović, istaknuvši da su do sada zaposlene dvije osobe, voditeljica projekta Valentina Artić te socijalna mentorica Lorena Leskovar. - Nabavljeno je i službeno vozilo za provedbu projekta te 20 tableta za informatičko opismenjavanje korisnika, a trenutno se provodi i socijalno mentorstvo za 10 korisnika - istaknuo je Šimunović.
Obrazovat će se 32 odrasle osobe pripadnika marginaliziranih skupina putem verificiranih programa osposobljavanja, povećati društveni angažman i zapošljivost 50 pripadnika ciljane skupine kroz programe za osnaživanje i kroz pružanje usluge socijalnog mentorstva 10 radno sposobnim osobama korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu te ojačati profesionalne kapacitete 42 stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.

O socijalnom mentorstvu govorila je Lorena Leskovar. - Radi se o pružanju potpore korisnicima, koji koriste pravo na minimalnu zajamčenu naknadu, u svim aspektima njihova života, posebno u polju obrazovanja i zaposlenja. Svaki dan se obiđu 2 korisnika. Ima ih 10, od kojih 7 žena i 3 muškarca, prosječna je dob oko 36 godina. Prepreke u njihovom zapošljavanju, viđene njihovim očima, su financijska situacija, prijevoz jer stanuju u ruralnim pdručjima, niska stručna sprema, nesnalaženje s modernom tehnologijom, zdravstveno stanje - pojasnila je Leskovar. U sklopu projekta povećat će se i profesionalni kapaciteti stručnjaka i društvenih djelatnika koji se bave djelatnostima obrazovanja, radne aktivacije, socijalnog uključivanja i potpore zapošljavanju, a u svrhu unapređenja usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem nezaposlenih osoba.

-Mi svi u svakodnevnom poslu skrbimo o tim korisnicima, no ovaki EU projekti pružaju im, za naše uvjete, nadstandard - istaknuo je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Augustin Erdelja, a pohvalu ovim aktivnostima i projektu izrazila je u ime Zavoda za zapošljavanje Mirjana Jurman.
Čestitke svima koji su uključeni u realizaciju projekta uputio je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović. - Projekti nisu samo beton, ceste, zgrade, ovakvi su projekti izuzetno važni i želim puno uspjeha u provedbi - rekao je Gregurović. Da je svaki projekt namijenjen ciljanim skupinama izuzetno bitan, istaknuo je župan Željko Kolar. - Napravljen je ogroman iskorak u odnosu na prije desetak godina. Pohvala svima koji radite sjajne projekte na području KZŽ, gdje smo uspjeli približiti normalan standard ljudima u teškim uvjetima, a ako uspijemo zaposliti 32 ljudi, napravili smo veliku stvar - dodao je župan Kolar.

Projekt se provodi u razdoblju od 5. rujna 2018. do 5. rujna 2020. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook