Prethodni članak
Sljedeći članak

PROJEKT FINANCIRAN IZ EU FONDOVA: U Humu na Sutli gradit će se reciklažno dvorište vrijedno 3, 5 milijunakuna


Ukupna vrijednost projekta je 3.516.585,00 kuna, a iznos od 647.125,00 kuna općina Hum na Sutli osigurala je zadnjim rebalansom proračuna

Na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga koji je objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općina Hum na Sutli prijavila je projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Humu na Sutli“. Projektni prijedlog izgradnje reciklažnog dvorišta prošao je kroz četiri faze postupka provjere te je od strane gore navedenog  Fonda dana 26. rujna 2017. godine uslijedila Odluka o financiranju „ Izgradnja reciklažnog dvorišta – Hum na Sutli„. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 85%, odnosno maksimalni iznos prihvatljivih troškova projekta iz Kohezijskog fonda je 2.869.459,75 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 3.516.585,00 kuna, iznos od 647.125,00kuna  općina Hum na Sutli osigurala je zadnjim rebalansom  proračuna Općine Hum na Sutli.

 Građevina komunalne namjene

Važno je napomenuti, da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada financirao  troškove izrade projektne dokumentacije  za izgradnju reciklažnog dvorišta u Humu na Sutli u 100 - postotnom iznosu odnosno 113.125,00 kuna.  Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Pravilnikom o gospodarenju otpadom u Općini Hum na Sutli izgradit će se  reciklažno dvorište na k.č.br.1496 k.o. Hum na Sutli površina 3302 m2 na osnovu glavnog projekta kojeg je izradila tvrtka HRŠAK&HRŠAK d.o.o. iz Zagreba. Sa sjeverne i istočne strane čestice nalazi se postojeće odlagalište otpada i tvornica Vetropack. Na sjevernom dijelu čestice nalazi se postojeći objekt – sortirnica iskoristivog otpada. Reciklažno dvorište je građevina komunalne namjene  namijenjena razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada i ima značajnu ulogu u ukupnom  sustavu gospodarenja otpadom kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih sakupljača i ovlaštenih obrađivača. Građevina je projektirana tako da tijekom svog vijeka trajanja ne postavlja prijetnju za higijenu ili zdravlje i sigurnost radnika, korisnika ili susjeda te da tijekom svog vijeka trajanja nema utjecaja  na kvalitetu okoliša ili klimu. Reciklažno dvorište sastojat će se od dva platoa, manjeg  na sjeverozapadnom dijelu  čestice na kojem će se smjestiti kontejneri za odlaganje stakla i staklene ambalaže, te većeg platoa površine 582 m2 na južnom i jugoistočnom djelu čestice gdje će se smjestiti ostali kontejneri za privremeno odlaganje otpada. Planirano je postavljanje 15 kontejnera zatvorenog tipa volumena 7m3 za odlaganje otpada: metal, staklo, građevni otpad iz kućanstva i sl.

Kontejneri i sortirnica otpada

Za odlaganje krupnog glomaznog otpada planirano je postavljanje jednog kontejnera zatvorenog tipa volumena 10 m3, dok se za odlaganje odjeće i tekstila planira postavljanje 2 tipska kontejnera za tekstil. U natkriveno  klimatizirano ( ventilacijski otvori )spremište za neopasni otpad koje će se izvesti sa policama, te koje ima mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu, odlagat će se: boje, tinte, ljepila, smole,, deterđenti, tiskarski toneri, elektronička oprema, oštri predmeti, lijekovi ). U 2 natkrivena klimatizirana spremišta za opasni otpad koja će se izvesti sa policama te koja imaju mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu, odlagat će se: otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, boje tinte,ljepila i smole, deterđenti, fluorescentne cijevi, klorofluorugljici, citotoksici i citostatici, pesticidi,elektronička oprema, tiskarski toneri, plinovi pod tlakom, drvo, baterije i akumulatori, metalna ambalaža. U natkriveno spremište koje ima mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu odlagat će se: jestivo ulje, motorno ulje, akumulatori i baterije.  Na katastarskoj čestici reciklažnog dvorišta postoji već sortirnica otpada gdje se vrši prikupljanje papira, kartona, plastike, papirne, kartonske i plastične  ambalaže, te se unutar reciklažnog dvorišta neće postavljati posebni spremnici za tu vrstu otpada. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Za sve skupine vozila otvorene su autoceste: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb. Do 15. prosinca na autocesti A1 zbog radova na vijaduktu Drežnik promet teče dvosmjerno (kolnikom u smjeru Rijeke/Splita). Zatvoren je izlazni krak čvora Karlo...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program