Prethodni članak
Sljedeći članak

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE: Djeca kroz igru uče o ponašanju u prometu

Na auto – poligonu za djecu na igralištu OŠ Ante Kovačića Zlatar učenici su samostalno upravljali vozilima za obuku, uz nadzor instruktora


OŠ Ante Kovačića Zlatar danas je bila domaćin manifestacije 'Program prometne kulture za najmlađe'. Ovaj program odnosno preventivna akcija provela se u organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s Jumicar Hrvatskom i partnerima, PU krapinsko – zagorskom, Županijskim društvom Crvenog križa KZŽ, OŠ Ante Kovačića Zlatar, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički i OŠ Bedekovčina, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Krapinsko – zagorske županije, Grada Zlatara i Općine Bedekovčina. 

Ukupno 116 učenika drugih razreda zlatarske, bedekovčanske i brestovečke škole poslušalo je teorijski dio Jumicar edukacije o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, no mališani su najviše uživali u praktičnom dijelu. Na auto – poligonu za djecu s prometnom policijom djeca su samostalno upravljala vozilima za obuku, uz nadzor instruktora. Djeca su izmjenjivala uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici te na siguran način učila o preuzimanju odgovornosti, predviđanju opasnosti te tako učili o uzročno – posljedičnim vezama ponašanja u prometu, sa ciljem da postanu oprezniji sudionici prometa. Učenici su sudjelovali i na radionicama Crvenog križa i zlatarskih vatrogasaca.

Edukaciju su posjetili i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i njezin zamjenik Stanko Majdak, koji su s ravnateljem škole Marijanom Posarićem po provedenoj obuci učenicima uručili simbolične vozačke dozvole. - Ovo je treća godina zaredom da KZŽ zajedno s Odborom za promet organizira ove edukacije, koje su se djeci pokazale izuzetno zanimljivima. Županija je uključila sve škole i 25 jedinica lokalne samouprave, koje i sufinanciraju program. Tu je i nacionalni program MUP – a, svi zajedno smo osmislili program koji se pokazao odličnim jer kroz igru djeca dobivaju osnovne podatke o prometu i sigurnosti te uče da promet treba shvatiti ozbiljno, jer je opasan, a zato se uključuje i Crveni križ i vatrogasci – rekao je zamjenik župana Ferek – Jambrek. 

Kroz ovaj je program od 2013. godine prošlo više od 30 tisuća učenika drugih i trećih razreda u više od 150 osnovnih škola u Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook