Prethodni članak
Sljedeći članak

Program 'Branja grojzdja 2017.' - 50 događaja u 9 dana

Ovogodišnja manifestacija se otvara u Vinariji Zdolc gdje će se održati branje grojzdja uz potragu za Tajanstvenim trsom


Jutros je u Pregradi održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg izdanja manifestacije 'Jesen u Zagorju - Branje grojzdja', kojeg ove godine uz Grad Pregradu po prvi puta suorganizira i novoosnovana Turistička zajednica područja Srce Zagorja.

Kako su istaknuli organizatori, „Branje grojzdja“ je tradicionalna manifestacija kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa, te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja. Svaku godinu manifestacija je popraćena bogatim etno-gastro-gospodarskim, kulturnim, dječjim, sportskim i zabavnim sadržajem te ima visoku posjećenost. Ove godine manifestacija bilježi svoju 47. obljetnicu, a svoj bogati program prezentirat će u razdoblju od petka 16. rujna do nedjelje 24. rujna. Ove godine događanja, njih 50, će se zbivati kroz 9 dana mjeseca rujna.

-Program počinje u subotu 16. rujna otvorenjem u Vinariji Zdolc gdje će se održati branje grojzdja uz potragu za Tajanstvenim trsom. Tim događajem se konačno nakon duge pauze vraćamo na staru slavu manifestacije iz 70-tih godina, kada se ona stvarno i održavala u vinogradu. Večer nastavljamo dječjim programom kojeg organizira Gradska knjižnica i Plesni studio DIV. Bit će glazbe i plesa te artistica na štulama koja će zabavljati djecu. Navečer poseban doživljaj priprema Klapa Kmeti koja ugošćuje Soteliu i Kirjales, a pod zvijezdama će nam pjevati na pozornici ispred katedrale – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su vodili gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, voditeljica Turističkog ureda Karolina Hostić te predsjednica KUD-a Pregrada Slavica Vidaček.

Nadalje, u nedjelju će se održati natjecanje u ribolovu, organizatori najavljuju međunarodni karakter i državne prvake uz kuhanje fiša za posjetitelje. Taj dan će biti posvećen sportu pa kreće i turnir u odbojci na pijesku te ljudski čovječe ne ljuti se za one najmlađe. Dan će zatvoriti KUD Pregrada predstavom „Prijateljstvo i ljubav“, pobjednicom ovogodišnje dramske županijske smotre.

Tjedan koji slijedi bit će ispunjen kombinacijom kulture i sporta te sadržajima za najmlađe. Tako je  ponedjeljak rezerviran za poligon robotike i predstavljanje pametne klupe. Utorak ponovno započinje dječjim programom – Berbarijama, ali i turnirom umirovljenika u kuglanju, a večer se nastavlja u slatkom tonu! U Gradskoj knjižnici "Drugu stranu grožđa" predstavit će Udruga Kostelskih žena uz predstavljanje Enciklopedije Hrvatskog zagorja.

U srijedu, djeca će uživati u predstavi "Šuma striborova", a Srednja škola Pregrada predstavit će projekt „Klet – tvornica društvenog života“ uz naravno prigodnu degustaciju. U četvrtak se uže središte grada pretvara u pješačku zonu. Tog dana počinje šahovski turnir te se održava revijalna utakmica NK Pregrada. A večer se nastavlja rock koncertima na središnjem trgu, gdje gostuju Razdor i Zadruga.

U petak će se održati dječja biciklijada, igre na igralištu i Pregradske dječje berbarije, te počinje nogometni kup mjesnih odbora. Tog dana održava se Degustacija vina udruge „Dobra kaplica“ sa udrugom „Vino Zagorje“ i gostima te „Festival vinske popevke i napitnice“. Festival je ovogodišnji novitet te očekujemo početak nove, lijepe tradicije u našoj manifestaciji. Festival ima 15 natjecatelja i stručni žiri, također ih očekuje i nagrada publike. U revijalnom dijelu nastupit će naš dragi Radek Brodarec, a večer će na kraju začiniti uvijek dragi gosti iz dežele – Ansambel Okrogli muzikantje.

U subotu posjetitelji mogu tokom dana razgledati izložbu malih životinja, gađati glinene golubove na Kunagori, igrati šah, gađati alku iz automobila… Navečer na gradskom trgu na svoje dolaze ljubitelji zabavne  glazbe jer uz predgrupu Fortuna, po prvi puta u Pregradi nastupa Lidija Bačić.

U nedjelju možete ustati rano te se zaputiti u planinarski pohod na Kunagoru. Kruna manifestacije je tradicionalna nedjeljna povorka beračica i berača sa konjskim zapregama koje prolaze pregradskim ulicama te slave ubiranje plodova mukotrpnog rada tijekom cijele godine. Ove godine pridružit će im se velik broj beračica i berača iz Hrvatske i Slovenije koji će svojim sudjelovanjem pripomoći u prikazu starih običaja građanima i našim gostima. Tradicijski sajam u sklopu manifestacije je i ove godine obogaćen ponudom proizvoda karakterističnim za pregradski kraj, od tradicijske baštine, zagorskih vina, kolača, meda i rakije do suvenira te kreativnog stvaralaštva. U svakom slučaju, na ovogodišnjem izdanju 'Branja grojzdja' zasigurno svatko može naći nešto što ga zanima i u čemu će uživati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook