Prethodni članak
Sljedeći članak

PROGNOZA ZA 7 DANA: Temperatura će narasti i do 35 stupnjeva

Naš prognostičar Kristijan Božarov donosi kakvo će biti vrijeme


Cijeli svibanj je prošao kišnije, oblačnije i hladnije od prosjeka. To baš i nije tipično za peti mjesec. Pretprošlu subotu smo ušli u lipanj i klimatološko ljeto, a čini se da se to dobro poklopilo s dolaskom ljetnih temperatura. U sljedećih sedam dana nas očekuju većinom suhi i sunčani dani s temperaturom preko 30 Celzijevih stupnjeva. U utorak predvečer je mala mogućnost za lokalni grmljavinski pljusak, ali osvježenje možda dođe tek na kraju tjedna ili u ponedjeljak. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

Tijekom utorka će se nastaviti uglavnom sunčano i vruće ljetno vrijeme. Noćna i jutarnja temperatura zraka bit će između 16 i 19 stupnjeva, a danju prava ljetna temperatura između 31 i 33 stupnja u hladu. Vjetar većinom slab. Čuvajte se jakog sunca između 10 i 17 sati kad je UV indeks najviši. U tom razdoblju osobe svijetle puti i mala djeca mogu pocrveniti za manje od pola sata na izravnom suncu. Dobro je povećati unos tekućine i smanjiti fizičke napore za vrijeme najveće vrućine. Potkraj dana postoji šansa za lokalni grmljavinski pljusak, ne svugdje, ali tamo gdje se dogodi može biti i nevremena zbog velike vrućine. Čini se da je veća opasnost bliže slovenskoj granici i preko granice.

Sunčano vrijeme se nastavlja i u srijedu. Puno sunca i vrućine, pravo ljeto. Dnevna temperatura zraka će se kretati oko 32 Celzijeva stupnja, možda i malo iznad. To je temperatura u hladu, na suncu je još za 5-10 stupnjeva toplije.

U četvrtak se nastavlja većinom sunčano i vruće vrijeme. Već od jutra će biti vrlo toplo i sparno, a u popodnevnim satima temperatura bi mogla narasti do 33 ili 34 Celzijeva stupnja!

 Petak i subota nam donose kulminaciju toplinskog vala. I dalje suho, sunčano i jako vruće vrijeme pa bi dnevni maksimalac mogao narasti i do 35 Celzijevih stupnjeva u hladu! I tijekom noći će biti dosta toplo i sparno. Slušajte savjete liječnika kako si olakšati vrućinu. Ovo posebno vrijedi za naše starije sugrađane i kronične bolesnike.

Tek tijekom nedjelje ili ponedjeljka bi moglo biti nešto više oblaka, naime ima šanse da dođe neka fronta s pljuskovima i osvježenjem, ali još nije sigurno. Pitanje je hoće li i koliko će taj vlažan zrak prijeći Alpe i doći do nas. Zasad izgleda da bi moglo biti lokalnih pljuskova s grmljavinom i osvježenjem, ali vidjet ćemo još jer je daleko. To bi se trebalo dogoditi ili krajem nedjelje ili tijekom ponedjeljka, zasad je veća šansa za ponedjeljak pa bi veći dio nedjelje još prošao sunčano i vruće.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook