Prethodni članak
Sljedeći članak

PROGLAŠEN DOBITNIK: Nagrada Gjalski Željku Ivankoviću za 'Rat i sjećanje'

Pobjednička knjiga govori o ratnim stradanjima Sarajeva


Povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić, Ivica Matičević, Dubravko Jelačić Bužimski, Ingrid Lončar i Sofija Keča, jednoglasno je odlučilo da je ovogodišnji dobitnik književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski Željku Ivanković sa svojim romanom 'Rat i sjećanje'. Rečeno je to na konferenciji za medije koja je održana danas u Dvorcu Gjalski.

Ivica Matičević objasnio je da knjiga govori o ratnim stradanjima Sarajeva, ali i o ožiljcima i traumama ratnih zbivanja. Povjerenstvo se složilo kako je riječ o jednom od najboljih romana o ratu u Hravatskoj i BiH, ali i da je spomenuti roman izabran kao najbolji u konkurenciji od 77 proznih djela. – Iznenađen sam i počašćen ovom nagradom. Drago mi je što je moja osobna priča prepoznata kao vrijednost – rekao je Ivanković.

Našalio se na svoj račun rekavši kako je prvo iznenađenje što je Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu, drugo iznenađenje što je on donio Nagradu Gjalski dok bi treće iznenađenje bilo da Dinamo pobijedi u Ligi prvaka, no to se rekao je kroz šalu, neće dogoditi.

Zanimljivo je spomenuti da je tipografiju za Ivankovićev roman napravio Zabočanin Nikola Đurek. Nagrada će se laureatu dodijeliti 29. listopada kada će se održati završna svečanost tjedna posvećenog velikom hrvatskom piscu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook