Prethodni članak
Sljedeći članak

Priznanje Krapinsko – zagorskoj županiji na Tjednu EU fondova

Među najuspješnijim projektima je projekt EE CULTURE, u sklopu kojeg je obnovljena Županijska palača u Krapini


Tjedan EU fondova je informativno-edukativni događaj koji, u suradnji s drugim partnerskim institucijama, već sedmu godinu zaredom organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nacionalno tijelo odgovorno za sveukupnu koordinaciju EU fondova te s time u svezi i koordinaciju informativnih i obrazovnih aktivnosti o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova).

Cilj ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Na otvorenju Tjedna EU fondova dodijeljene su nagrade i priznanja najuspješnijim lokalnim EU projektima, među kojima je i Krapinsko-zagorska županija, za projekt EE CULTURE. S partnerima iz Slovenije, Krapinsko-zagorska županija i REGEA realizirali su 6 milijuna kuna vrijedan projekt EE Culture (Interreg program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska), u sklopu kojeg su obnovljene dvije značajne zgrade i kulturna dobra - Županijska palača u Krapini i Vila Rožle u Velenju. U sklopu navedenog projekta napravljena je rekonstrukcija uličnog pročelja (fasada i stolarija) i sustava grijanja ugradnjom kotla na pelete.

Županijska palača je, ovim modelom obnovljena prema niskoenergetskim standardima gradnje, postala svojevrsna „zvijezda vodilja“ dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije objekta kulturne baštine te promicanja zaštite kulturne baštine i energetske učinkovitosti kao resursa u gospodarskom razvoju prekograničnog područja. Priznanje je primio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a uručila mu ga je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Tjedan EU fondova otvorili su premijer Andrej Plenković i ministrica Žalac. Uz župana Kolara, na otvorenju događanja bili su i direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook