Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripremite rudarsku greblicu po receptu babice Ljiljanke iz Novog Golubovca


Na samom sjeveru Krapinsko – zagorske županije u općini Novi Golubovec, ekipu 'Babičinih recepata' dočekala je babica Ljiljanka Mikac. Kraj je to koji se razvijao vađenjem mrkog ugljena, koji se najviše koristio u željezničkom prijevozu, a sredinom 19. stoljeća otvorio se i kamenolom Očura koji je i danas važno gospodarsko središte.

Tradicija rudarskog kraja

Među zelenim visokim bregima Ivanščice i Strahinjščice naša babica Ljiljanka njeguje tradiciju svoje obitelji, a posebno golubovečkog, zagorskog kraja. Ljiljanka živi u mjestu Velika Veternička, a suprug Darko k njoj se priženio. Živjela je s ocem Pavlom i majkom Marijom Hudić, a imala je i babicu Agatu i dedeka Pavla te dvije sestre, Lidiju i Andrijanu.

Ljiljanka i Darko imaju troje djece: Martinu, Darija i Davorina i unučicu Viktoriju. – Tata i dedek bili su rudari još od malih nogu, od 15 ljet. Sake jutre su se morali rane zdići, još za mraka, pakirali su krampe, karabitnice lampe, a znali su si zeti i rudarskoga kruha ili rudarske greblice za froštukelj. Saki dan su od Velike Veterničke išli pešice do Novog Golubovca i onda cijeli dan skapali ugljen – prisjetila se Ljiljanka. Rudarsku greblicu pripremala je njezina baka Agata, a Ljiljanka nam je, upravo u spomen njoj, otkrila recept za taj slani kolač, koji je davao snagu muškom dijelu obitelji koji se bavio teškim rudarskim poslom.

Procesija za svetu Barbaru

Ispričala nam je naša baka Ljiljanka još jednu pripovijest. - Otec i dedek su se jenput vračali z rudnika po terde kmice, jer su imeli hude posla. Triebale je skore cieli dan kopati nutra h rudniku ugljen teruga su h one vrieme največ nucali koj su cugi mogli opće voziti. Po putu su im se hgasile karabitnice i morali su napamet hoditi prema domu. Bile je ljete i jake vruče pa su si putem i male vinčeka spili, i tak su zalutali h fustu. Kak su došli h fustu počele su im se priviđati nekakve svetluce i jake su se splašili pa su se skrili k jenome drevu. Tam su si još male spili za kuražu, ali su h međuvremenu i zaspali. Ta svetloba ke su vidli bile su krijesnice. Bog zna ke su si oni zamislili. Babica i mater nisu cielu noč spale od straha a im se ke h rudniku dogodile, jer je tie posel bil jake opasen. Znali su se dieli rudnika zrušiti i ljude zaterpati. Juj pune noći su ženske prečule koj su brige vodile gde su im muži i a buju opće dima došli – priča Ljiljanka.

Na svu sreću, ova pripovijest imala je sretan kraj, jer su se deda i tata vratili doma ujutro kad su odspavali malo. Kaže i kako rudari u Novom Golubovcu od uvijek imaju procesiju za svetu Barbaru. - Sake ljete h dvanajstom mesecu hodi se pešice od rudarskog okna do kapelice svete barbare. Za tu svečanost dost se dela i kolač narcis – kaže Ljiljanka, koja nam je i taj recept otkrila. A po samom završetku kuhanja, kod Ljiljanke se okupila obitelji, ali i djeca iz folklorne skupine Slavičeki KUD - a Golubovec, koji su se pobrinuli za dobru pjesmu. Za najbolju gozbu pobrinula se, naravno, naša Ljiljanka, koja je pripremila bijele žgance, krvavice, kiselo zelje, štruklje, gibanice, ali i rudarsku greblicu i fini slatki narcis kolač, a za one najmlađe i postružnjake s pekmezom. Dodajmo i da je pokrovitelj ove epizode 'Babičinih recepata' Općina Novi Golubovec.

 

Rudarska greblica

polovica svježeg kvasca

125 ml mlijeka

malo šećera

185 g oštrog brašna

185 g glatkog brašna

1 žličica soli

1 žlica masti

2 žlice ulja

1 žumanjak

Nadjev

0,5 kg svježeg sira

1 jaje

1 bjelanjak

50 g mljevenih oraha

2 dcl kiselog vrhnja

malo soli

malo maslaca

U malo mlijeka stavite pola kvasca sa žličicom šećera i brašna te ostavite da se diže. U veću zdjelu pripremite brašno pa unutra dodajte sol, uzdignuti kvasac, mast, ulje i žumanjak te umijesite glatko tijesto. Za nadjev pripremite svježi sir kojeg izmrvite pa dodate 1 jaje, bjelanjak, mljevene orahe, vrhnje i malo soli. Tijesto razvaljate i rastegnete na duplo veću veličinu od lima za pečenje. Zatim razmažete nadjev te preklopite tijesto. Rubove spojite. Pecite na 200 stupnjeva C oko 15-20 minuta. Vruću premažite sa malo maslaca.

 

Narcis kolač

3 jaja

3 šalice ulja 

(manje šalice od kave)

5 šalica šećera

6 šalica oštrog brašna

4 šalice mlijeka

2 šalice oraha

1 prašak za pecivo

1 jabuka

Nadjev

6 šalica oraha

7 žlica vode

7 žlica šećera

1 žlica pekmeza od šljiva

malo ruma

U zdjelu stavite jaja i šećer te dobro umutite dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte jajima i šećeru. U smjesu ubacite ulje, mlijeko i orahe i sve dobro povežite. Na kraju naribajte unutra jednu jabuku. Polovicu smjese stavite peći na namašćeni lim za pečenje na 180 stupnjeva C 10-15 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od oraha, vode, šećera, pekmeza od šljiva i ruma kojeg dobro izmješate. Izvadite pečeni biskvit i namažite nadjev te prelijte ostatkom smjese za biskvit. Pecite dodatnih 20 minuta na 180 stupnjeva C. Hladnoga premažete pekmezom od šljiva i posipate orasima.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook