Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripravnici: ‘U Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao!’

Nitko nas ne doživljava, a svi bismo itekako bili korisni u zdravstvu, kažu ogorčeni pripravnici, među kojima je čak 1277 zdravstvenih radnika


Pozivate umirovljenike da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, a nama mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi rad ste onemogućili, ogorčeno kritiziraju predstavnici skupine okupljene na Facebooku kao “Pripravnici u neizvjesnosti”, piše Večernji.hr.

Riječ je o grupi od oko 1800 mladih ljudi koji čekaju pripravništvo, a među njima je čak 1277 zdravstvenih radnika: prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd. Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet. – Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja – opisuje Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije, ovu apsurdnu situaciju. I sama čeka pripravništvo od rujna prošle godine. Pripravnički staž ukinut je liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.

Josipa Maras završila je četverogodišnju srednju školu za medicinske sestre 2013., nakon čega je završila i studij fizioterapije. Želi ipak raditi kao medicinska sestra, ali kako je iz zadnje generacija koja je to obavezna, mora odraditi staž, a do danas ga nije dobila. – U Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao! U grupi nas je dvadesetak medicinskih sestara koje po starom programu moraju odraditi pripravništvo. Sad je u Dubravi raspisan staž za jednu sestru, javila sam se i nadam se da će me primiti – rekla nam je Josipa. I bez zastoja zbog pandemije situacija je bila neodrživa jer se svake godine odškoluju nove generacije zdravstvenih radnika koji isto tako trebaju staž. Izračunali su da će ovim tempom i kvotama za njih 1277 trebati više od sedam godina da ostvare pripravništvo, ne računajući nove generacije, pa poručuju: Ako je obavezno, zašto nije omogućeno, ako se ne može omogućiti, zašto se ne ukine? Obraćali su se pojedinim komorama, Ministarstvu zdravstva, ali bez odgovora, piše Večernji.hr.

– Nitko nas ne doživljava, a svi bismo itekako bili korisni u zdravstvu. Recimo, fizioterapeuti mogu itekako puno pomoći onima koji prebole COVID, ljudima nakon respiratora, možemo ih uvježbati kako pravilno disati. Pristali bismo i na manju plaću kako bismo odradili tu godinu – govori Nikolina Bočkaj. Ministar Vili Beroš svjestan je problema. – Pripravnički staž zdravstvenih radnika propisan je zakonom i važan je za pripremu zdravstvenih radnika za samostalan rad. Do 2020. godine dugi niz godina staž se financirao iz sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Za 2020. godinu kvota HZZ-a je 170 pripravnika, stoga ćemo zajedno s drugim dionicima poduzeti mjere kako bi se preostalim zdravstvenim radnicima osiguralo obavljanje pripravničkog staža. To je jedan od brojnih naslijeđenih problema s kojima se suočava Ministarstvo zdravstva te unatoč brojnim izazovima aktualne pandemije tražimo rješenja i za ta pitanja. U nekoliko navrata kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje kako bismo odredili konkretne korake – odgovorio nam je ministar. Hrvatska komora medicinskih sestara prepoznala je problem i prije dva tjedna pokrenula njegovo rješavanje, kaže Mario Gazić, čelnik te komore.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook