Prethodni članak
Sljedeći članak

Pripadnici DVD – a Oroslavje srušili su staro i opasno stablo u parku Oroslavje Donje

Drvo je bilo visoko oko 25 metara, pa su koristili vozilo za rad na visini, a uklonjeno je u suradnji s Gradom Oroslavje, na preporuku Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ


Pripadnici DVD – a Oroslavje u subotu su u parku oko dvorca Oroslavje Donje srušili staro i trulo drvo koje je zbog svoga stanja bilo već i opasno.

Obzirom na visinu od oko 25 metara, rušenje je bilo moguće jedino na ovakav način, po segmentima i uz vozilo za rad na visini.

- Zbog visine drva, teško bi to bilo napraviti drugačije, odmah u blizini je kuća te stup i žice javne rasvjete. Stoga smo radili po segmentima. Prvo smo odozdo otpilili grane i izraste, a onda rezali grane od vrha prema dolje – pojasnio nam je zapovjednik DVD – a Oroslavje Miljenko Mrzljak.

Drvo je zbog svoje starosti iznutra trulo, a većina grana suha. – Samo deblo je trulo, a krošnja bi mu sada, kad se grane rascvjetaju, stvarala veliko opterećenje, pa je postojala opasnost da se drvo samo, uslijed vjetra ili nekog nevremena, sruši – rekao je još Mrzljak, dodavši kako su opasnost predstavljale i same suhe grane, obzirom da se neposredno uz drvo nalazi dječji park uz ulicu kojom su česti prolaznici.

Da se radilo o intervenciji iz sigurnosnih razloga, potvrdio nam je i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, koji je naglasio kako je drvo srušeno uz suglasnost Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije, točnije prema njihovoj preporuci. – Ovo je bilo najkritičnije drvo u Oroslavju, koje je trulo, a u nekoliko navrata na to su nam se žalili i roditelji koji dolaze s djecom na igralište. Stvarno smo se bojali da neka grana ne padne, a Javna ustanova izdala je rješenje prema kojem drvo trebamo ukloniti, za što je bilo krajnje vrijeme – rekao je gradonačelnik Gredičak, dodavši kako je stručna služba Javne ustanove u istom parku odredila još nekoliko takvih stabala koje je zbog starosti i opasnosti potrebno srušiti ili porezati grane.

Gradonačelnik je napomenuo i kako mu je želja i namjera svako drvo koje će se zbog starosti srušiti, u suglasnosti s Javnom ustanovom nadomjestiti novim, mladim drvom.

Ipak, trenutno je najvažnije da je potencijalna opasnost, za prolaznike i djecu koja se igraju u tamošnjem parku, sada uklonjena, pravovremenom intervencijom DVD – a Oroslavje, Grada Oroslavje i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook