Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIJETI LI NAM PONOVNO PTIČJA GRIPA? Preporuka je da se perad drži u zatvorenom da ne dođe u kontakt s divljim pticama

Ptičja gripa u Zagorju pojavila se u ožujku 2017. godine na 15 gospodarstva u Špičkovini, i to visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5, kada je eutanizirano oko 240 komada peradi

  • arhiva _ ptičja gripa u Špičkovini 2017.

    arhiva ptičja gripa u Špičkovini 2017.


Prijeti li nam ponovno ptičja gripa? U proteklih 10 dana potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8. U Poljskoj je zbog ptičje gripe već usmrćeno na desetke tisuća kokoši i purica.

U Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica. Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Pojačana je i kontrola na peradarskim farmama.

Predsjednik Udruge peradara KZŽ 'Zagorski čuček' Janko Rukljač iz Poznanovca kaže kako se oni uobičajeno moraju pridržavati biosigurnosnih mjera, kao što su ne puštati nekakve druge strane životinje u dvorište, prozori moraju biti zaštićeni mrežama da ne mogu ući ptice  te treba provoditi dezinfekcijske barijere. Tako da se ptičje gripe ne bojimo, to je samo preventiva, dok je veća opasnost za domaćinstva koja perad drže na otvorenom prostoru, kaže.

U najvećoj su opasnosti proizvođači koji perad drže na otvorenome. - Preporuka je da se perad drži pod kontrolom, odnosno u zatvorenom prostoru da ne dođe u kontakt s divljim pticama koje su prijenosnik te bolesti. Isto tako veći proizvođači koji imaju farme i drže brojlere ili nesilice moraju se pridržavati biosigurnosnih mjera, a to znači da moraju kontrolirati ulaz u objekte, radnu odjeću mijenjati i dezinficirati te provoditi druge uobičajene mjere dezinfekcije – rekao je dr.vet. med. Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica.

Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica. Ovaj podtip koji se pojavio u Europi nije opasan za čovjeka i nema dokaza da se može prenijeti na čovjeka, ali izuzetno je opasan za perad i brzo se širi.  

Ptičja gripa u Zagorju pojavila se u ožujku 2017. godine na 15 gospodarstva u Špičkovini,  i to visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5, kada je eutanizirano oko 240 komada peradi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook