Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIJAVITE NASILJE: U našoj županiji od studenog prošle godine radi SOS telefon

Na broju 049/639-281 dvanaest volonterki pomaže zlostavljanima, ali i onima koji svjedoče nasilju i žele ga prijaviti


Medijski prostor u posljednje vrijeme pune crne vijesti o nasilju u obitelji, bilo prema ženama ili djeci. Mnoge žrtve nasilja često napominju kako su uprave institucije te koje u svom radu zakažu kada je riječ o prevenciji ili pomoći kod nasilja.

Linija je otvorena utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati

Velik je broj i onih koji su posredni ili neposredni svjedoci nasilja, a nikad ga ne prijavljuju ne misleći na posljedice onih koji su zlostavljani. Od studenog 2012. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji djeluje SOS telefon za žrtva nasilja.

Na broj 049/639-281 utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati svim onima koji trebaju savjet ili pomoć vezan uz nasilje javljat će se volonterke koje će dobivene informacije proslijediti nadležnim institucijama ili će osobe s problemima uputiti na osobe ili mjesta gdje mogu tražiti pomoć.



Predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Tajana Broz

-Na našem SOS telefonu radi 12 volonterki koje su se odazvali javnom pozivu te su prošle edukaciju. To su većinom studentice psihologije, socijalnog rada ili sličnih zanimanja, ali i one koje imaju iskustva u takvom radu - rekla nam je predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Tajana Broz.
U planu i sigurna kuća

Napomenula je kako je u 11. mjesecu bilo puno poziva, a da volonterke pozivateljima mogu pružiti psiho-socijalnu potporu, ali im dati i korisne savjete. U planu je i osnivanje sigurne kuće na području naše županije za žrtve nasilja. -Završen je projekt tj. sve zamisli su stavljene na papir. Sada ćemo to poslati u Županiju. Najveći je problem naći adekvatan objekt te ga opremiti po standardima koje je odredilo Ministarstvo socijalne politike i mladih - objasnila je Broz.

S obzirom na to da se stopa nasilja povećava iz mjeseca u mjesec, inicijativa SOS telefona kao i budućeg projekta sigurne kuće hvale su vrijedne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook