Prethodni članak
Sljedeći članak

PREVARENI ZAGORCI: Naručili i platili traktore iz Irske, na kraju ostali bez 200 tisuća kuna i bez traktora

Pregračanka, Pregračanin i jedan Krapinčan, prijavili su policiji kako su prevareni prilikom internetske kupovine

  • traktor

    FOTO: ilustracija


Kako doznaje Zagorski list, trojica Zagoraca: jedna žena i jedan muškarac iz Pregrade te jedan iz Krapine, prijavili su policiji kako su prevareni svaki za po sedamdesetak tisuća kuna. Oni su, naime, putem internet oglasnika pronašli ponude za kupnju traktora i bagera od dviju različitih tvrtki, jedne iz Irske, a druge iz sjeverne Irske. Obzirom da su im se ponude činile povoljnima, naručili su traktore, a uvjet za dostavu bio je avansno plaćanje.

Nakon što su njih troje izvršili unaprijed tražene uplate u sveukupnom iznosu od cca 200 tisuća kuna, brojevi mobitela koji su bili navedeni kao kontakt prodavatelja su ugašeni, kao i njihova internetska stranica, a kako traktori nisu stizali, Zagorci su ubrzo shvatili da su prevareni i čitav slučaj prijavili policiji.

Iz PU Krapinsko - zagorske nisu htjeli komentirati, niti iznositi detalje ovih konkretnih slučajeva, ali su nam potvrdili kako je troje građana prijavilo prevaru putem internetske prodaje traktora i bagera, prilikom čega su oštećeni svaki za po nekoliko desetaka tisuća kuna.

-Jučer su 37-godišnja hrvatska državljanka i 50-godišnji hrvatski državljanin prijavili kako su putem internetskog oglasnika tijekom veljače 2017. godine, od poduzeće iz Irske, naručili i unaprijed uplatili svaki više desetaka tisuća kuna za kupovinu radnog stroja i poljoprivrednog traktora. Nakon uplate novčanih sredstava nisu mogli stupiti u telefonski kontakt s poduzećem kojem su uplatili novac, kao niti kontaktirati putem elektroničke pošte, a plaćeni strojevi nisu im dostavljeni. Isto tako, prijavio je 49-godišnji hrvatski državljani kako je putem internetskog oglasnika od poduzeća iz Sjeverne Irske, naručio i unaprijed uplatio više desetaka tisuća kuna za kupovinu radnog stroja. Nakon uplate novčanih sredstava više nije mogao stupiti u telefonski kontakt s poduzećem kojem je uplatio novac, kao niti kontaktirati putem elektroničke pošte, a plaćeni stroj nije mu dostavljen - rekli su nam u PU krapinsko-zagorskoj.

Također, zagorska policija apelira na sve građane da budu oprezni kad kupuju putem interneta i da ne nasjedaju na povoljne ponude uz zahtjeve za avansno plaćanje.

Naime, avansno plaćanje jest uobičajeno prilikom on -line kupovine, no prije naručivanja i plaćanja proizvoda prvo treba provjeriti pouzdanost internetske stranice preko koje se kupuje roba, kao i osvrte drugih kupaca i njihova iskustva s prodavateljem. Isto tako, prema samoj domeni i navedenim kontaktima može se provjeriti autentičnost ponuđača i samog proizvoda, obzirom da mnogi prevaranti svoje internetske stranice dizajniraju da liče na originalne i pouzdane prodavatelje.

Inače, ovakve identične prevare već su u nekoliko navrata zbilježene na varaždinskom području u zadnjih nekoliko godina, tako da očito nije riječ o trenutnoj pojavi, već o dobro organiziranim i profesionalnim međunarodnim prevarantima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook