Prethodni članak
Sljedeći članak

Prepolovili cijenu jer ne žele odustati od Doma za starije

Tri milijuna kuna
je nova je cijena objekata, ali uz strogi uvjet da se na mjestu stare bolnice izgradi Dom za starije


Krapinsko - zagorska županija objavila je natječaj za prodaju ‘atraktivnog zemljišta’, odnosno nekretnine, za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe na prostoru bivše zabočke bolnice, po cijeni od tri milijuna kuna. Podsjetimo, projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne na lokaciji starog rodilišta i kirurgije predstavljen je još 2009. godine, a trebao se ostvariti kroz javno - privatno partnerstvo, međutim na taj se natječaj nitko nije javio.

Čak i širili namjenu

- Smetnja je potom bio i zakon, prema kojem su umirovljenički domovi smjeli biti kapaciteta najviše do stotinu korisnika, a mi smo predvidjeli da Dom bude za oko 220 korisnika - objasnila je županica Sonja Borovčak. U međuvremenu se zakon promijenio i više nema ograničenja za broj korisnika, pa je Županija išla s nešto drugačijim natječajem, odnosno nije na toj lokaciji morao biti isključivo Dom za starije i nemoćne, već su omogućili proširenje namjene, uz uvjet da bude u skladu s Urbanističkim planom Zaboka. Ni tada se nitko nije javio na natječaj.

 - Procijenjena vrijednost tada je bila 1,1 milijun eura, međutim tržišna vrijednost je onolika koliko ti netko ponudi. A nedavno nam se pismom namjere javio jedan hrvatski investitor, koji je voljan napraviti sve po našoj studiji. On je ponudio 3,2 milijuna kuna za objekte, što tada nismo prihvatili - objašnjava županica. Ipak, nakon razmatranja, Županija je odlučila ponovno objaviti natječaj, po spomenutoj cijeni od tri milijuna kuna.

 Isključivo prema projektu



 - Ali uz strogi uvjet da se poštuje naš projekt izgradnje Doma za starije prema Urbanističko - arhitektonskom idejnom rješenju, koju su izradili arhitekti Mikelić i Vreš iz Zagreba. Za novac koji dobije Županija će urediti prostori stare zabočke škole, za potrebe primarne zdravstvene zaštite - zaključila je županica Borovčak.    

Između 35 i 40 milijuna kuna

Nakon kupnje objekata, kaže županica, u projekt valja uložiti još 35 do 40 milijuna kuna. Arhitekti su Dom zamislili tako da zgrade kirurgije i rodilišta budu obnovljene i nadograđene, dok bi se zgrada ambulante srušila, te bi na njenom mjestu bilo još jedno krilo.

- Sada je pitanje isplati li se još uvijek obnavljati zgrade, možda ih investitor sruši pa krene iznova, ovisi što će se više isplatiti. Nama je samo bitno da Dom bude tamo i da to konačno netko kupi - zaključuje županica.

Večernji list / Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook