Prethodni članak
Sljedeći članak

Premijer otvorio staru školu

Uz obilježavanje Dana općine i 86. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, premijer dr. Ivo


Uz obilježavanje Dana općine i 86. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, premijer dr. Ivo Sanader otvorio je u Velikom Trgovišću Spomen školu u vlasništvu Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Pomoć donatora

Istaknuo je kako je zgrada dugo bila u ruševnom stanju, no da je u posljednjih godinu dana obnovljena uz veliku pomoć donatora.

- Ova škola u kojoj će biti i jedan mali memorijalni centar, spomen na pokojnog predsjednika Franju Tuđmana ne bi ispunila svoju punu zadaću kada bi ostala samo na tome. Naime, u prizemlju zgrade bit će knjižnica i čitaonica otvorena za učenike ali i sve stanovnike općine. To je naš poklon općini - rekao je premijer Sanader.

Uz knjižnicu i čitaonicu, te spomen sobu dr. Franje Tuđmana u tzv. staroj školi trebala bi biti smještena i dvorana za razna kulturna događanja, kao i mali kafić u podrumu zgrade. Prilikom uređenja zgrade mislilo se i na invalidne osobe te su izgrađeni dizalo i pristupna rampa za invalide. Inače, riječ je o školi staroj oko 150 godina. Školu sa zemljištem Općina je sredinom devedesetih poklonila Zakladi hrvatskog državnog zavjeta koja je obećala obnoviti školu i dovesti je u funkciju za kulturna i druga zbivanja u općini.

Dogodila se prirodna koalicija

Na svečanosti otvorenja Spomen škole u Velikom Trgovišću na kojoj se okupio hrvatski politički vrh, Predsjednik Vlade RH, Ivo Sanader rekao je kako mu je drago što je s njim u Trgovišću i predsjednik HSS-a, koalicijskog partnera Josip Friščić.

- Dogodila se ta prirodna koalicija između HDZ-a i HSS-a na kojoj smo puno radili i želim reći da će nakon ovog mandatnog razdoblja i HDZ i HSS izaći još jači u druge izbore na kojima ćemo ponovno pobijediti - rekao je Sanader.

Premijer o cijeni benzina

Osvrnuvši se na drastičan skok cijene nafte, premijer Sanader rekao je u Velikom Trgovišću kako će Vlada uskoro intervenirati po pitanju cijene nafte.

- No, očekujem da INA ali i drugi distributeri razmisle o politici cijena. To nije nikakav pritisak, no očekujem odgovorno ponašanje od svih. Točno je da će cijena barela nafte rasti i dalje i pitanje je kako ćemo se uopće postaviti prema tom problemu, Vlada neće moći svaki čas intervenirati - rekao je Sanader.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook