Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada: Slijedi fontana, pozornica, plato i zelene površine

Uređenje Trga Gospe Kunagorske u Pregradi, koju gradonačelnica Vilmica Kapac vidi kao razvijeni srednjeeuropski grad, ka


Uređenje Trga Gospe Kunagorske u Pregradi, koju gradonačelnica Vilmica Kapac vidi kao razvijeni srednjeeuropski grad, kao obrazovni centar Krapinsko-zagorske županije za područje zdravstva, s razvijenim malim i srednjim poduzetništvom, popunjenom gospodarskom zonom, zaposlenim i zadovoljnim ljudima - napreduje prema zamislima projektanta Johanna Kaufmanna iz Klagenfurta. Ovaj prostor u srcu Pregrade dobiva jedno novo, ljepše lice.

Ovih dana presvučeni su prvim slojem asfalta parkiralište ispred „Zagorske katedrale“, odnosno župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije te ulice Prolaz Matice hrvatske, Josipa Karla Tuškana i Josipa Kolara s nogostupima. Drugi, završni sloj asfalta bit će položen nakon što se teren slegne i stabilizira. Prolaz Matice hrvatske je proširen za normalno prometovanje automobila. Prethodno su ispod asfalta ukopani svi potrebni cijevi i kablovi. Ujedno je rustikalnim kamenom popločana terasa ispred „Kušionice“ i natkrivena tendom. Na terasi je devet stolova i 36 udobnih sjedala, a tu je i manji prostor za „tancanje“. Lokalom upravlja Srednja škola Pregrada, a učenici ugostiteljskog smjera ovdje odrađuju svoju praksu.

Nužno je bilo rekonstruirati ove ulice kako bi se osigurao pristup Gradskoj vijećnici, Gradskom kulturnom centru s Gradskom knjižnicom i muzejom, crkvi i ostalim javnim i privatnim objektima, jer će se ubrzo središnji dio trga zatvoriti za promet. Istodobno se otvaraju radovi na podizanju platoa ispred crkve, ljetne pozornice promjera 10 metara za javne kulturno-zabavne priredbe, s prekrasnim logotipom koji predstavlja Pregradu kao vinorodni kraj s naznakom tradicionalne manifestacije „Branje grojzdja“, fontane, nekoliko spomenika i rasvjete koja će ovaj dio grada pretvoriti u bajkovito i ekološki prihvatljivo mjesto okupljanja pregradske mladeži, odraslih i njihovih gostiju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook