Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljene nove osobne: Evo što ćete sve s njima moći i koliko će koštati

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije


Danas u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove, 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Nove osobne iskaznice predstavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
“Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj”, rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Eropske unije trajao otprilike dvije godine.


“Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani”, rekao je Božinović.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Božinović je rekao i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.


“Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”, rekao je.
Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije.


Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice, a će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta.
“Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika”, kazao je Božinović.
S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja, objašnjava N1.


Djeca do 18 godina neće plaćati izradu prvu osobne iskaznice. “Svako prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina bit će besplatno”, rekla je Željka Josić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
Novosti na osobnoj iskaznici su:
– biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju)
– mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na egrađane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna
– integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika
– novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje
– oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook