Prethodni članak
Sljedeći članak

PREDSTAVLJEN TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE I 25. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: 'Morate biti jako izbirljivi da ne pronađete nešto za sebe'

Retrospektivni koncert 'Popevke zanavek' održat će se 8. rujna, a idućeg dana 'Večer novih popevki', dok će ZGZ biti otvoren u četvrtak 7. rujna i trajati do subote 9. rujna


Najveća kulturna manifestacija u Hrvatskoj koja veliča kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Tjedan kajkavske kulture u Krapini koji će trajati od 3. do 10. rujna te 25. Zagorski gospodarski zbor, predstavljeni su u danas na konferenciji za novinare u Krapini.

Direktorica TZ grada Krapine Nedjeljka Vodolšak govorila je o vanjskim sadržajima manifestacije, čije otvorenje je na Trgu Ljudevita Gaja u nedjelju 3. rujna, već tradicionalno Dječjim korzom. Drugu godinu zaredom priprema se Vinski plac, zatim Ulica umjetnika, a direktorica je izdvojila i koncert Psihomodo popa, Jelene Rozge  i Begina te dodala da će ugostitelji raditi produženo, do 5 ujutro.

Predsjednik Krapinskog športskog saveza Saša Kundih pobrojio je brojna sportska događanja u koje se ove godine uključuje 10 – ak klubova, a predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina i umjetnički direktor Festivala Siniša Leopold govorili su o 52. Festivalu kajkavskih popevki. - Prve večeri, na koncertu 'Popevke zanavek', prisjetit ćemo se divnih popevki s krapinske pozornice unatrag više od 50 godina. Ove godine naglasak je na što više izvođača iz kajkavskog bazena, kojima će se pridružiti Ibrica Jusić, Maja Vučić, Alka Vuica i još neki, a nastupit će i broji vokalni ansambli iz naše regije. U retrospektivnoj večeri prisjetit ćemo se i važnih protagonista Festivala koji su nas napustili. Na Večeri novih popevki nastupit će eminentni pjevači, neki po prvi put, snimljen je CD, a snimit ćemo i 4 spota, jedan s popevkom od lani i tri ovogodišnje. Važno je reći i da krapinski Festival ima najreprezentativniji orkestar s preko 30 izvođača i s pravom možemo reći da će na bini biti krapinska filharmonija – istaknuo je maestro Leopold. Kratak glazbeni intermezzo potom je izvela mlada Marija Arbanas.

Predsjednik OK KZŽ Davor Pleško i predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec govorili su o 25. Zagorskom gospodarskom zboru, koji ove godine slavi mali jubilej. Do sada je prijavljeno 250 izlagača, a prijave traju do kraja kolovoza. Ovogodišnja županija partner je Istarska županija, a Zbor će se od 7. do 9. rujna protezati na 5 tisuća kvadrata otkrivenog i natkrivenog prostora u OŠ Ljudevita Gaja, SŠ Krapina i Šteališta Hrvatskog narodnog preporoda  i bit će na ukras i ponos Tjedna kajkavske kulture. Zbor će ove godine imati niz popratnih sadržaja i radionica, a sva tri dana predstavljat će se i puhački orkestri iz naše županije, istaknuto je. – U Krapini vrijeme se mjeri od Festivala do Festivala i to je najsvečaniji i najposebniji tjedan u Krapini. Važno je reći da će tijekom cijelog tjedna posjetitelji iz Hrvatske i Slovenije ostvariti popust od 40 posto na željezničku kartu, na svim redovnim linijama – istaknuo je gradonačelnik Zoran Gregurović.

-Gospodarski zbor organiziramo da odamo priznanje poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima u Krapinsko – zagorskoj županiji, jer je prvenstveno njihova zasluga ostvarenje više od 11 milijardi kuna prihoda i pad nezaposlenosti. A za Tjedan kajkavske kulture, moja je poruka neka Krapina tada bude centar čitavog kajkavskog govornog područja, neka dođu posjetitelji iz cijelog Zagorja i gosti iz cijele Hrvatske. Morate biti jako izbirljivi da u bogatom programu ne nađete nešto za sebe – pozvao je župan Kolar.

Pokrovitelj 52. Festivala kajkavskih popevki je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture Ministarstvo kulture, a supokrovitelji i suorganizatori Grad Krapina i KZŽ. 

Detaljan program manifestacije pogledajte  OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook