Prethodni članak
Sljedeći članak

Predsjednik se ne slaže da se 30. svibnja obilježava kao Dan državnosti

Predsjednik Milanović ne slaže se ovim datumom, a na Mirogoj je, kaže, došao iz poštovanja prema mrtvima

  • Ziga Zivulovic jr/PIXSELL

    Ziga Zivulovic jr/PIXSELL


Državni vrh položio je vijence na Mirogoju u obilježavanju Dana Državnosti. Predsjednik Milanović ne slaže se ovim datumom, a na Mirogoj je, kaže, došao iz poštovanja prema mrtvima.

Obilježavam ovaj Dan državnosti i na Mirogoju samo zbog mrtvih. To je minimum obzira koji ću uvijek pokazati. To je ipak odluka koju je donio Sabor, ali znamo da Sabor sa većinom može donijeti bilo kakvu odluku. Ništa aktivno ne poduzimam protiv takve odluke. Ovakve vrste iznude odnosno utjerivanja nečega što se još naziva i Danom državnosti, nije dobro, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi 24 sata.

- Zajednički nazivnik nacije bio je onaj datum koji smo obilježavali 17-18 godina i nitko se zbog toga nije bacao u trans, ali je svima bio prihvatljiv. Ovo je drugačije, ovo je praznik jedne političke organizacije. I meni ovaj datum nešto znači, to je datum kada je sastavljen prvi demokratski izabran Hrvatski sabor sa tri vijeća u socijalizmu - nastavio je, prenosi 24 sata.

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon polaganja vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoj. O obilježavanju Dana državnosti kaže: "Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini", piše N1.

Na Milanovićevu izjavu da to za njega nije Dan državnosti, žestoko je reagirao Vladimir Šeks, jedan od autora prvog hrvatskog Ustava. “Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske”, kazao je Šeks na Hrvatskom radiju. “Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor”.

“To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, izjavio je Šeks, piše Telegram.

"Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan", rekao je Milanović, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook