Prethodni članak
Sljedeći članak

PREDSJEDNIČKI IZBORI: Počinje prikupljanje potpisa, ovo su stvari koje morate znati

Od utorka 25.11.. počinje prikupljanje potpisa svih onih koji žele biti kandidati za predsjednika Republike....


Od putorka 25.11. počinje prikupljanje potpisa svih onih koji žele biti kandidati za predsjednika Republike. Svaki kandidat mora imati najmanje 10.000 potpisa, a građani mogu potpisati samo za jednog kandidata. Sve to traje 12 dana i završava predajom potpisa.

6. prosinca kreće onaj proces kojeg DIP mora odraditi - provjera valjanosti svih potpisa. Tada se objavljuje kandidatura.

Početak kampanje zakazan je za ponoć 9. prosinca. Kampanja traje do 26.12. do ponoći, dan kasnije je dan izborne šutnje, a 28. prosinca u 7 sati otvaraju se birališta. Ona se zatvaraju u 19 sati.

Ako nijedan kandidat u prvom krugu ne odnese većinu glasova svih birača koji su birali, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug izbora 11. siječnja 2015. godine.

Novi predsjednik ili predsjednica na Markovu će trgu prisegnuti 18. veljače 2015. godine.

DIP još nije primio pravovaljane zahtjeve za kandidaturom, no glavne političke opcije istaknule su svoje kandidate. Tako ispred ljevice imamo sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, ispred HDZ-a je Kolinda Grabar Kitarović, a ispred Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić. Tu su i Ivan Rude, Anto Đapić te Ivan Grubišić.

6. predsjednički izbori

Ovo će biti šesti predsjednički izbori. Prvih deset godina na Pantovčaku je sjedio prvih deset godina, sljedećih deset godina predsjednikovao je Stjepan Mesić, a posljednjih pet godina na Pantovčaku sjedi Ivo Josipović.

U ovih dosadašnjih pet izbornih ciklusa imali smo 42 kandidata. to je bila uglavnom muška utrka jer je do sad samo šest žena pokušalo postati predsjednicom. Prva je bila Savka Dabčević Kučar 1992. godine, a najdalje od svih, u drugi izborni krug, je 2004./2005. godine dospjela Jadranka Kosor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook