Prethodni članak
Sljedeći članak

PREDSJEDNICA S POLJOPRIVREDNICIMA: 'OPG-ovi imaju ogroman potencijal, sve je veća potreba za modernim i ekološkim proizvodima'

U zadnje 4 godine iz županijskog proračuna kroz mjere ruralnog razvoja izdvojeno bespovratnih 8 milijuna kuna za pomoć u proizvodni i još u zadnje dvije godine po milijun kuna kroz manifestacije, istaknuo je župan Kolar


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović danas je posjetila Mariju Bistricu. Predsjednicu su dočekali predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo Sanja Mihovilić i načelnik Općine Josip Milički sa suradnicima, a u pratnji su bili između ostalih župan Željko Kolar i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je odgovarao na pitanja predstavnika zagorskih OPG-ova, koji su okupili na susretu s predsjednicom, a koji je održan u dvorani Božanskog milosrđa u Svetištu MBB.

Predsjednica je izrazila zadovoljstvo susretom i zahvalila na odazivu.

- Želim iz prve ruke čuti ne samo o izazovima s kojima se susrećete nego i o dobrim primjerima, o svemu onome što možemo podijeliti i s našim državnom upravom i sa drugim krajevima Hrvatske. Poljoprivreda je područje koje osobno poznajem dobro, obzirom da sam odrastala na nečemu što bi se danas zvalo OPG i znam s kakvim se problemima susretala moja obitelj, a i danas vidim da još uvijek postoje problemi koje moramo rješavati, koje smo naslijedili i iz bivšeg sustava, ali koji proizlaze i iz globalizacije, koja ima neke negativne element. No, ono što vidim za hrvatsku poljoprivredu jest prije svega ogromni potencijal, posebno za OPG-ove, da se nađemo na europskom i svjetskom tržištu s modernim i ekološkim proizvodima za kojima postoji sve veća potreba – rekla je predsjednica na početku, a nakon što je saslušala predstavnike zagorskih OPG-ova zahvalila je državnom tajniku Tugomiru Majdaku na sudjelovanju i podsjetila da se sama zalaže za to da se decentralizira sustav i da se što je moguće više prebaci iskorištavanje EU fondova na županije.

- Ja ću nastaviti koliko mogu sa svoje strane pomagati, a vjerujem i svi zajedno da ćemo nastaviti ovaj dijalog i u Zagorju i drugim dijelovima Hrvatske i učiniti sve napore kako bi smo, ne samo što bolje iskorištavali sredstva EU fondova, već kako bi smo radili na tome da Hrvatska dosita pronađe svoju nišu za zdrave i kvalitetne hrvatske proizvode, a dobru šansu dobit ćemo posebno 2020. godine kada ćemo predsjedati Europskom unijom odnosno vijećem – zaključila je hrvatska predsjednica.

Župan Željko Kolar pozdravio je sve sudionike u svoje osobno i ime svojih suradnika.

- Ja bi radije da je KZŽ prezentirala stanje u poljoprivredi u županiji, jer je kroz naš upravni odjel vidljiv niz specifičnosti, i po konfiguraciji terena i po usitnjenosti parcela i po mnogim drugim stvarima koje stvaraju probleme zagorskim poljoprivrednicima u odnosu na neke druge - rekao je župan i podsjetio da je u zadnje 4 godine iz županijskog proračuna kroz mjere ruralnog razvoja izdvojeno bespovratnih 8 milijuna kuna za pomoć u proizvodni i još u zadnje dvije godine po milijun kuna kroz manifestacije.

Također, župan je najavio 11 mjera i ukupno 2 milijuna 600 tisuća kuna bespovratnih sredstava za ovu godinu kao i edukacije po cijelom Zagorju, na koje je pozvao sve poljoprivrednike.

- Trebamo ići u tom smjeru da turistima koji dolaze iz okolnih zemalja ponudimo našu hranu, kvalitetnu hranu, a ne da oni jedu našu hranu iz svojih zemalja, koju smo mi uvezli, a sigurno nije kvalitetna kao naša – zaključio je župan. Nakon susreta sa OPG-ovcima Predsjednica je posjetila Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke, gdje ju je dočekao rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević, koji ju je kratko upoznao sa poviješću Svetišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook