Prethodni članak
Sljedeći članak

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova odabralo logo i raspisalo likovno-literarni natječaj


Likovni-literarni natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i promocija loga Povjerenstva održana je 19. travnja 2024. godine u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da se kroz kreativan rad, likovni i literarno stvaralaštvo može puno raditi na rodnoj osviještenosti djece i mladih. „Krapinsko-zagorskoj županiji jako je važno kroz razne vidove doći do naše djece, do naših mladih ljudi i govoriti im, pričati, informirati ih i senzibilizirati ih o rodnoj neravnopravnosti i sve ih rodno osvijestiti. Veliku ulogu u našim brojnim aktivnostima proteklih godina koje se provode na sprječavanju svih oblika nasilja, posebno nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ima naše Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje djeluje već 20 godina. Upravo nas je Povjerenstvo mentoriralo o provođenju politika i dovelo do toga da danas imamo zaokružen sustav podrške žrtvama nasilja, ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja“, istaknula je zamjenica Petek te posebno zahvalila Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na najnovijoj suradnji u osmišljavanju loga Povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić rekla je da Povjerenstvo potiče razne aktivnosti kojima se bori protiv diskriminacije i stereotipa. „Kako bi ono vidljivije, osmišljen je i raspisan natječaj za izradu loga koji je trajao do 23. travnja. Obratili smo se našoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku i zamolili ih da daju prijedloga vizuala Povjerenstva kako bismo mogli još bolje, možda i kvalitetnije te vidljivije promovirati svoj rad na svim dokumentima, na stranicama Županije i na našoj Facebook stranici te da se uz logo odmah povezuje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova“,  naglasila je predsjednica Povjerenstva Romić i potom zahvalila učenicima koje su se uključile u natječaj te mentorima koji su radili s njima.

Pristigla su četiri prijedloga, a izradile su ih učenice 2. razreda koje su ove godine učenice 3. razreda: Amadea Rigač, Petra Vargek, Lea Novak i Jana Kapusta. Njihovi su mentori bili Antonijo Karača i Borjan Komarica. Nakon tajnog glasovanja, Povjerenstvo je izabralo najbolji prijedlog koji je bio rad Petre Vargek. „Čast mi je biti ovdje, htjela sam da moj rad bude jednostavan, izabrala sam opće priznate simbole muškog i ženskog spola i igrom slučaja došla sam na ideju da prikažem da imaju nešto zajedničko, a to bi bilo pravo. Tako je nastalo ovo oko u sredini. Drago mi je što sam uopće imala priliku raditi na ovome projektu jer u školi imamo puno razgovora i puno projekata koji se baziraju na temu spolova i općenito o ženama, prošle godine smo obrađivali samo žene i žena u umjetnosti, što mi se jako dopalo“, rekla je Petra Vargek.

U likovno-literarnom natječaju mogu sudjelovati djeca predškolske dobi, učenici osnovnih i srednjih škola među kojima u posebnoj kategoriji i djeca s teškoćama u razvoju koji se školuju po primjerenim programima odgoja i obrazovanja. Literarni zadatak je napisati kratak sastavak, priču ili pjesmu, a likovni zadatak izraditi sliku ili crtež u slobodnoj tehnici. „Učenici svojim radovima mogu objasniti zašto podjela na muške i ženske poslove nije dobra, zašto nije poželjna, zašto nije utemeljena i zašto nije opravdana. Kako spol ili rod nije razlog, nije kriterij za odabir zanimanja, za bavljenje određenim sportom, za bavljenje određenim hobijem. Ključno je da u radovima djece dođe do izražaja nediskriminirajući stav prema rodnim i spolnim razlikama“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

Rok za predaju radova je 15. svibnja 2024. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook