Prethodni članak
Sljedeći članak

[POVIJESNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA] Donesena odluka o sufinanciranju projekta re-GENERATOR vrijednog 33 mil. kuna

Očekuje se da će projekt biti realiziran sredinom 2022. godine, odnosno 25 mjeseci od potpisivanja ugovora


Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Zaboka bila je, istaknula je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, povijesna, budući da je na 4. točki donesena odluka o sufinanciranju projekta re- GENERATOR. – Projekt re-GENERATOR prijavljen je na poziv Urbane aglomeracije Zagreb za revitalizaciju brown field starih vojnih ili industrijskih postrojenja gdje smo prijavili postojeću zgradu Regeneratora u kojoj se danas održavaju koncerti, kao i cijelu katastarsku česticu. U sklopu projekta planiramo izgraditi koncertnu halu, odnosno rekonstruirati postojeći prostor gdje je koncertna hala i napraviti zgradu kojeg smo nazvali silos u kojem će biti ugostiteljski objekt i prostor za start up-ove, coworking prostor, a tu je treća zgrada koju zovemo Inkubator u kojoj će biti smještene organizacije civilnog društva. U potkrovlju će biti hostel s 16 ležajeva. Cijeli projekt vrijedi 33 milijuna kuna, od toga 28 milijuna kuna dobivamo od Ministarstva regionalnog razvoja odnosno Urbane Aglomeracije Zagreb, a pet milijuna kuna sufinancirat će Grad Zabok. 85 posto financira Ministarstvo regionalnog razvoja, a 15 posto Grad. Trajanje projekta je 25 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovara. Slijedi provođenje projekta javne nabave, odabir izvođača, ocjena pristiglih ponuda, odluka o odabiru izvođača. Sredinom 2022. godine projekt re-GENERATOR će biti realiziran – istaknula je Đurek. Valja reći kako su sjednici nazočili i predstavnici  udruga za mlade ZAGOR, udruga MRAZ, Regenerator, GOKUL i HGF.

Zamjenica gradonačelnika objasnila je kako je tekao proces rada na projektu, koje su bile faze te koji su njegovi benefiti za Zabok i Zabočane i Zabočanke. – Imali smo kratak rok za pripremu i prijavu projekta, jer je prijava vrlo kompleksna, pa smo održali inicijalni sastanak s udrugama i poduzetnicima, no uspjeli smo sve u roku – istaknula je Đurek i spomenula je kako je veljači i u ožujku 2018. provedena analiza potražnje na području Krapinsko-zagorske županije. Analiza je pokazala kako bi čak 89 % ispitanika, kada bi takav centar postojao u Zaboku, centar i posjećivalo. - Ispitanici su mogli ostaviti i svoj komentar, a jedan od njih je:’ Potreban je kako bi se kreativna energija, ona postojeća i ona potencijalna, usmjerila na rad u kvalitetno osmišljenom prostoru koji potiče na slobodni izričaj mladih i zadovoljava njihove specifične potrebe’ i ‘Grad Zabok je zapravo centar Krapinsko-zagorske županije te sadrži sve što je potrebno za život jedne obitelji osim tog centra urbane kulture što gradu fali’- dodala je Đurek.

- Upravljanje uspostavljenom infrastrukturom povjerit će se ustanovi koju će osnovati Grad Zabok. Zajednički prostori kao što su hostel i popratne usluge će funkcionirati na temeljima održivog i društveno odgovornog poslovanja s elementima socijalnog poduzetništva, a oni će od strane ustanove koja upravlja prostorom dati u koncesiju zainteresiranim gospodarskim subjektima putem javnog, transparentnog natječaja po tržišnim uvjetima. Za cijelog održavanja kompleksa bit će zaposlene tri osobe, voditelj, domar i čistačica. Imamo projekt koji se zove Kultura u centru u suradnji s organizacijama civilnog društva, projekt je vrijedan tri milijuna kuna koji su namijenjene za održavanje i suradničko upravljanje unutar samog koncepta re-GENERATOR – rekla je Đurek istaknula veliku društvenu korist projekta. – To je dodana vrijednost prihoda poduzetnika iz sektora kulturnih i kreativnih industrija, povećanje broja zaposlenih u sektoru kreativne i kulturne industrije na području KZŽ te povećanje broja noćenja i dolazaka turista na području KZŽ – napomenula je Đurek.

Gradonačelnik Hanžek napomenuo je kako je ovo povijesni projekt koji će uvelike pomoći još većem razvoju grada Zaboka. – Grad Zabok nudi ono što je atraktivno za život - zaposlenje, dječji vrtić, školu, srednje škole, fakultete i društveni sadržaj, a bitno je i gdje mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme te koje im sadržaje mi možemo ponuditi. Zabok je prepoznatljiv i po volonterima te organizacijama civilnog društva. Neki postavljaju pitanje treba li nam ovaj projekt. Iako se neki gradovi tek trude postai urbane sredine, Zabok to već jest I samo to mora nadograđivati – naglasio je Hanžek i pohvalio veliki trud svih onih koji su radili na projektu re-GENERATOR.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook