Prethodni članak
Sljedeći članak

Povećan je broj dolazaka i noćenja gostiju na području grada Krapine

Razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice grada Krapine, Nedjeljkom Vodolšak

  • Krapina se može pohvaliti brojnim manifestacijama tijekom godine

    Krapina se može pohvaliti brojnim manifestacijama tijekom godine


Što je 2017. godina donijela Turističkoj zajednici grada Krapine, pitali smo direktoricu Nedjeljku Vodolšak. Krapina se može pohvaliti brojnim manifestacijama tijekom godine, koje su sada već tradicionalne. Godinu je započela tradicionalnim Krapinskim špelancijama, a kao i svake godine Glumački festival u Krapini privukao je brojne posjetitelje. U tri vikenda prikazivale su se renomirane predstave, a jedan od suorganizatora tih događanja je i TZG Krapina koja je u sklopu festivala organizirala niz popratnih događanja i promidžbene aktivnosti. Slijedila je Noć krapinskog pračovjeka s nizom tematskih programa, izložbi i radionica, a u sklopu Ljeta u Krapini osim već tradicionalnih programa održani su u i Dani Gavelle na kojima su odigrane četiri predstave i održana tri koncerta.

Kruna događanja

- Svakako, kruna događanja u Krapini je Tjedan kajkavske kulture. Tjedan dana Krapina je zasjala u znaku kaja i to kroz pjesmu, sliku i ples. Mogli su se tu vidjeti sajmovi na otvorenom, vinski plac, Zagorski gospodarski zbor, prijestolnica je dobila ulicu umjetnika, a na Trgu Ljudevita Gaja predstavilo se više od 300 izvođača iz Češke, Slovenije i Slavonije. Koncerte, izložbe i recitale u tjedan dana posjetilo je oko 20 tisuća posjetitelja, a kruna Festivala svakako je dvadesetak novoskladanih popevki – ističe Nedjeljka Vodolšak. Prosinac u Krapini najsvečaniji je mjesec, a Krapinčanima i njihovim gostima donio je pregršt prigodnih koncerta, predstava, radionica i 15. Medeni sejem. - Programi u prosincu bili su posjećeni i ukazali da daljnjim obogaćivanjem programa mogu prerasti u manifestaciju regionalnog karaktera. Godinu smo završili programom Dočeka Nove godine na prepunom trgu Ljudevita Gaja – kaže direktorica.

Natječaji i suradnja

Kao i svake godine TZG Krapine prijavljivala se na različite javne pozive i natječaje. – Postavljene su info table kod skulpture Pračovjeka uz auto cestu Zagreb - Macelj. Nabavljene su četiri nove info kućice, a za vrijeme Uskrsa postavljena Uskrsna pisanica u Ulici Ljudevita Gaja. U sklopu projekta Crne kraljice TZG Krapina je partner sa zadatkom izrade Strategije turizma grada Krapine. Projekt Intereg Slovenija Hrvatska još je uvijek u fazi evaluacije. Radi se o kulturno - turističkoj suradnji sa Šentjurom i Mariborom, a s naše strane pridružio nam se Muzej Radboa. Osobito nam je važna uspostava suradnje s Gradičanskim Hrvatima iz Železnog u Austriji koji će sudjelovati na ovogodišnjem Tjednu kajkavske kulture, a mi se planiramo prezentirati kod njih kroz kulturno turističku ponudu s naglaskom na Glumački festival u Krapini – navodi Nedjeljka Vodolšak. Također, Grad Krapina i TZG Krapina prošle je godine uspostavila suradnju s Postojnom te će ove godine kroz prijavu na raspisane natječaje na temu arheologije produbiti započeto.

Smještajni kapaciteti

Što se tiče smještajnih kapaciteta, grad Krapina je prošle godine sufinancirao smještajne kapacitete u privatnom vlasništvu tako da se ove godine očekuje oko 180 kreveta na području grada Krapine. U ovogodišnjem planu grada Krapine je sufinanciranje objekata koji bi se bavili ponudom tradicionalne hrane. Što se tiče ponude na Hušnjakovu, trenutno je zatvoren ugostiteljski objekt, jer se čeka rezultat natječaja koji je Grad Krapina aplicirao na Ministarstvo kulture u sklopu koje bi došlo do rekonstrukcije cijele zgrade. Ove godine planira se u suradnji s Gradom Krapinom i prijava projekta obnova zgrade „stare Elektre“ koja bi svojevrsni centar za posjetitelje na temu Krapinskog festivala. Što se tiče dolazaka i noćenja na području grada Krapine, njihov se broj prošle godine povećao u odnosu na predlani. 2016. godine zabilježen je 5921 dolazak i 9299 noćenja, dok je lani bilo 6919 dolazaka i 10601 noćenje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook