Prethodni članak
Sljedeći članak

Poučni park Picelj postao član Sekcije Hrvatskog botaničkog društva

Botanička zbirka Poučni park Picelj jedini je član Sekcije u Hrvatskoj čiji je osnivač planinarska udruga


foto: Mario Presečki

Pored uobičajenih aktivnosti, Planinarsko društvo Zagorske steze Zabok od prvog je dana svojeg postojanja naročitu pažnju usmjerilo na zaštitu okoliša i održivi razvoj. Od samih početaka zabočki planinari sudjelovali su u čišćenju divljih odlagališta otpada, kao i u brojnim drugim ekološkim akcijama, npr. čupanju ambrozije. Inzistirajući na razumijevanju važnosti zaštite okoliša i odgovornog ponašanja u okolišno očuvanoj prirodi, zabočki planinari odlučili su da na „svojem komadiću raja na Zemlji“ očuvaju odlike prirodnog prostora i postojeću biološku raznolikost te su na atraktivnoj lokaciji u Proseniku Gubaševskom nadomak Zaboka uredili Poučni park Picelj. Planinarska kuća Picelj koja se nalazi iznad samog parka, 2012. godine proglašena je najljepšim novim planinarskim objektom u Hrvatskoj. Na zemljištu ispod planinarske kuće, na 3900 m2 uređen je Poučni park Picelj, odnosno botanička zbirka sastavljena od autohtonih biljaka Hrvatskog zagorja koju su osmislili i uredili članovi Planinarskog društva Zagorske steze.

Poučni park Picelj podijeljen je na 60 polja podjednake veličine, a svako polje ima pojedinačno posađenu biljku. Tako se tu može naći hrast, bukva, grab, lipa, pitomi kesten, breza, brijest, javor, glog, drijen, joha, jasen… Uz donji rub parka zasađena je živica sastavljena od graba, divlje ruže, bukve, bazge, bekovine, trnine i gloga, biljaka pogodnih da stvore gustu živicu čije bobice služe pticama kao izvor hrane, a grane kao sklonište. Park je prvotno zamišljen kao prostor na kojem će lokalno stanovništvo provoditi dokona popodneva u ugodnoj sjeni šarenih krošanja, no ubrzo je prerastao svoje okvire te je postao odredište na koje su se rado upućivala djeca vrtićke dobi, osnovnih i srednjih škola, planinari i slučajni namjernici, a 2014. godine Poučni park Picelj postaje, zbog svog zanimljivog sadržaja, stalno odredište djece koja su u sklopu „Škole u prirodi“ dolazila u Hrvatsko zagorje iz raznih krajeva Hrvatske. Da je rad planinarskog društva Zagorske steze Zabok prepoznat u lokalnoj zajednici govori i suradnja s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Gradom Zabokom na projektu koji je financijski potpomogla Krapinsko-zagorska županija. Projektom su osigurana financijska sredstva koja su omogućila izradu 60-ak manjih tabli koje sadrže latinske i hrvatske nazive biljaka i porodica kojima pripadaju te QR kodove, kojima je osigurana bolja „vidljivost“ svake biljke.

Tako su, osim uobičajenih radova na uređenju i održavanju parka, zabočki planinari ovoga ljeta na parcele Poučnog parka Picelj postavili nove, zelene table za označavanje biljaka, koje su zamijenile dotadašnje, već trošne, drvene. Na taj način zainteresirani su dobili detaljnije informacije o pojedinim biljkama, olakšala se determinacija biljnih vrsta, a kako se na jednom relativno malom području može pronaći veliki broj vrsta autohtonog drveća i bilja, podignuta je razina svijesti o velikoj bioraznolikosti Hrvatskog zagorja i važnosti njezinog očuvanja.

Promocija aktivnosti zabočkih planinara na uređenju Poučnog parka Picelj naišla je na plodno tlo u Hrvatskom botaničkom vrtu te je mr. sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, uputila poziv na učlanjenje Poučnog parka Picelj u Sekciju. Postavši 2016. godine član Sekcije u kategoriji botanička zbirka Hrvatskog botaničkog društva, Poučni park Picelj obvezao se da će još aktivnije prezentirati biološku raznolikost i važnost očuvanja zaštite okoliša i održivog razvoja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook