Prethodni članak
Sljedeći članak

Potvrđeni prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj!


U srijedu, 20. studenog potvrđen je virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Virus gripe tipa A  potvrđen je u uzorcima svih četvero  bolesnika, dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Zagreba i dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Splita, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu. Prema posljednjem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU bilježe se također samo pojedinačni, sporadični slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi utvrđeni su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.

Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u čitavoj Europi. Temeljem iskazanih potreba s terena, za ovu je sezonu gripe naručeno i distribuirano 360.000 doza cjepiva protiv gripe za besplatno cijepljenje osoba iz rizičnih skupina.Zbog povećanog interesa građana za cijepljenje, pokrenuta je i nabava dodatnih količina cjepiva (ukupno oko 30 000 dodatnih doza) koje će biti dostupne kroz desetak dana.

Cijepljenje protiv gripe započelo je 6. studenoga u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i zavodima za javno zdravstvo, a Zagorce je osigurano 12 tisuća doza cjepiva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook