Prethodni članak
Sljedeći članak

Potresi koji su se osjetili na području Bedekovčine ne mogu se proglasiti nikakvim predznacima

Nedavno je na području Lobora postavljena seizmološka mobilna postaja koja je potpuno automatska i nema zaposlenih, rekao je Ivo Allegretti, voditelj Seizmološke službe RH


Kako bi se osiguralo bilježenje potresa u širem Zagrebačkom području, Grad Zagreb je kupio i dao na korištenje Seizmološkoj službi pri Geofizičkom odsjeku PMF-a četiri seizmografa.

Dva su postavljena na stalne postaje na Kalniku i Moslavačkoj gori, a druga dva na mobilne postaje u područje Ozlja i Lobora, tvoreći tako povoljan geometriski smještaj oko Zagrebačkih potresnih zone - rekao je voditelj Seizmološke službe Ivo Allegretti.

Seizmograf je skup i vrlo osjetljiv uređaj koji piše pomake tla manje od mikrona, a postavlja se u područja gdje je ljudska aktivnost smanjena i takvom uređaju je zabranjeno prilaziti pa nam nije otkrivena ni lokacija.

Loborska seizmološka postaja opremljena je digitalnim širokopojasnim seizmografom (120db) tipa Guralp (Britanskog proizvođača), uz prijenos podataka u realnom vremenu u centralni opservatorij u Zagreb. Postaja je potpuno automatska i nema zaposlenih.

Allegretti je istaknuo da je šira okolica grada Zagreba nakon dubrovačkog, potresima najugroženije područje u Hrvatskoj. - Ovdje se mogu očekivati katastrofalni potresi intenziteta VIII-IX oMCS ljestvice (što znači da 40-50 % stambenih objekata u epicentralnom području (pogotovo starijih od 40 godina) može biti teško oštećeno, a ogroman broj njih postaje nesposoban za stanovanje).

Protupotresna gradnja jedina je zaštita od potresa, a moguća je samo ako se detaljno poznaju prostorne i energetske karakteristike seizmičnosti, što se može ostvariti jedino neprekinutim, dugogodišnjim radom seizmoloških postaja – rekao je.

Na pitanje imamo li razloga za strah s obzirom da su se na području Bedekovčine u razmaku od dva dana dogodila dva slaba potresa Allegretti je odgovorio kako danas nisu poznate pouzdane metode za prognozu potresa, pa se tako navedena dva potresa ne mogu unaprijed proglasiti nikakvim predznacima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook