Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpuna obnova pruge tek u srednjoročnom planu

Piše: Mladen Kukas
Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinar


Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić potpisali su ugovor o subvencioniranju željezničkog prijevoza na pruzi Gornja Stubica - Zabok.

Tako će đaci i radnici i dalje plaćati samo 60 posto od cijene karte, kao već dvije i pol godine. Prvi čovjek HŽ-a obećao je ove godine nastavak rekonstrukcije te pruge, a u to bi se do kraja godine trebalo uložiti 4,5 milijuna kuna.
- To će omogućiti povećanje brzine na nekim dijelovima pruge, na kojima vlakovi sada prometuju 20 kilometara na sat. Kad je o daljem ulaganju riječ, nužnog za obnovu cijele pruge i povećanje brzine na cijeloj dionici na 60 kilometara na sat, ono je u srednjoročnom planu investiranja HŽ-a - rekao je predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić novinarima nakon završetka prekjučerašnjeg sastanka sa županicom te (grado)načelnicima Gornje i Donje Stubice, Stubičkih Toplica i Oroslavja, održanom u Donjoj Stubici.

Na novinarsko pitanje koliko je potrebno za modernizaciju cijele dionice pruge, Mlinarić nije odgovorio rekavši samo da se srednjoročni plan odnosi na ulaganja do 2009. godine. Dotad će se prugom Gornja Stubica - Hum Lug i dalje prometovati brzinom od 30 kilometara na sat.

Ovih 4,5 milijuna kuna uložit će se u zamjenu najkritičnijih i zavojitih dijelova pruge kako bi vlakovi mogli uopće prometovati. Kad je riječ o zaštiti željezničko-cestovnih prijelaza, Mlinarić je istaknuo kako je u Hrvatskoj neodgovarajuće zaštićeno više od 1500 prijelaza, a raspoloživ novac ove godine omogućuje uređivanje samo 22 prijelaza.

Ove će se godine zaštiti i prijelaz u Hum Lugu, na kojem je nedavno tragično stradao otac i šestomjesečni sin obitelji Horvat.

Ovom prigodom Mlinarić je sa suradnicima, uz skromne poklon-pakete obišao obitelj Horvat te obećao i konkretnu financijsku pomoć.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook