Prethodni članak
Sljedeći članak

POTPORE U POLJOPRIVREDI: Dodijeljena 42 ugovora ukupne vrijednosti 6,7 milijuna kuna

Danas je u Hotelu Matija Gubec predstavljena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede „Više od farme“


Danas je u Hotelu Matija Gubec predstavljena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede „Više od farme“. U sklopu predstavljanja nacrta strategija te posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek dodijelio je 42 nova ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

 

Državni tajnik Tušek je kazao kako je nakon 18 godina po prvi puta donosena Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede koja će odrediti smjer razvoja za sljedećih 10 godina. - Do sada smo se uvijek bavili planiranjem financiranja iz europskih fondova, a ovo je po prvi puta, nakon godinu i pol intenzivnih konzultacija s dionicima, proizvođačima, udrugama i Poljoprivrednom komorom, da smo donijeli Strategiju koju prezentiramo širom Hrvatske – rekao je Zdravko Tušek dodajući da očekuju da će u narednim mjesecima biti usvojena u Saboru. – Osnovne smjernice su povećanje samodostatnosti, povećanje proizvodnje u desetogodišnjem periodu, planirano je udvostručiti vrijednost poljoprivredne proizvodnje koja će se reflektirati u povećanju proizvodnje u najosnovnijim i najvažnijim sektorima, odnosno u proizvodnji mesa, mlijeka, povećanju proizvodnje voća i povrća, podizanju infrastrukture kao što su hladnjače, skladišta, plastenici i staklenici kako bi imali proizvode s dodanom vrijednošću – istaknuo je Tušek.

 

Danas su također dodijeljeni ugovori i Gradu Oroslavju i Općini Kumrovec. - Na području Krapinsko-zagorske županije više je od 680 milijuna kuna isplaćeno poljoprivrednim proizvođačima kroz izravne potpore i mjere ruralnog razvoja. – Velik dio se odnosi na projekte infrastrukture. Danas su dodijeljeni ugovori Gradu Oroslavju za uređenje tržnice i za šumsku infrastrukturu Općini Kumrovec koju će moći koristiti u turističke svrhe. Ponosni smo na 30-ak ugovora malim poljoprivrednim proizvođačima koji će modernizirati svoja poljoprivredna gospodarstva te u konačnici više proizvoditi i kvalitetnije i bolje raditi – istaknuo je.

 

Događanju je prisustvovao i donedavni saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ KZŽ Žarko Tušek koji je kazao kako je napravljen dobar posao i uloženi su konkretni napori da po prvi puta imamo Ministarstvo poljoprivrede i Vladu koja kroz to ministarstvo strateški razmišlja o razvoju poljoprivredne proizvodnje na sjeverozapadu Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. - Ovakav odnos prema poljoprivrednoj politici do sada ovaj kraj nije imao i na tome treba čestitati Vladi na čelu s Andrejem Plenkovićem, Zdravku Tušeku, ministrici Vučković i svima onima koji na tome predano rade – rekao je Žarko Tušek dodavši da je kroz mjeru 7. 2. uloženo je gotovo 240 milijuna kuna za 60 projekata u izgradnji vrtića i za rekonstrukciju lokalnih cesta… - To mijenja fizionomiju našeg Hrvatskog zagorja, ljudima osigurava mogućnost kvalitetnog života, opstanka na ruralnim prostorima, a samim time i u Krapinsko-zagorskoj županiji, naglasio je, dodajući da HDZ-ov program Sigurna Hrvatska znači i sigurno Hrvatsko zagorje. – S obzirom na posao kojeg smo napravili, realno je očekivati da možemo u sljedećoj financijskoj omotnici na području Krapinsko-zagorske županije u poljoprivrednu proizvodnju investirati novih milijardu kuna, a na području 3. izborne jedinice gotovo 3 milijarde kuna. Iza nas su naši rezultati, projekti, brojke i temeljem toga tražimo podršku ljudi u vremenu koje je ispred nas na novim izborima – istaknuo je Tušek.

 

Gradonačelnik Grada Oroslavja Emil Gredičak je kazao kako je iznimno zadovoljan jer će stanovnici Oroslavja moći uskoro doći na gradsku zelenu tržnicu i kupiti domaće proizvode. - Danas smo dobili subvenciju za izgradnju nove tržnice koja će biti po svim standardima. Dobivena su sredstva u iznosu od 100 tisuća kuna koja ćemo iskoristiti za dokumentaciju dok je sam projekt vrijedan oko 700 tisuća kuna u što ćemo uložiti gradska sredstva i ako je moguće i druga sredstva – rekao je gradonačelnik Gredičak dodajući da se startalo jučer, a da je rok za završetak oko godinu i pol do dvije. – Želimo da sve bude kvalitetno i završeno što je prije moguće. Nadamo se da će to biti prekrasna priča jer to zaslužuje grad Oroslavje i Oroslavčani – istaknuo je Gredičak.

 

Potpore su danas dodijeljene i Željku Mladiću s OPG-a Mario Mladić iz Zlatara. - Bavim se proizvodnjom mlijeka, imamo 76 muznih krava i proizvodimo oko 600 tisuća litara mlijeka godišnje. Moj sin je mladi poljoprivrednik, inženjer agronomije koji se javio na mjeru 4.1.2. i 4.1.1. Realiziramo mjeru 4.1.2. u kojoj nabavljamo mehanizaciju za odvoz gnoja te radimo skladište za skladištenje gnojavke. Potpore nam znače mnogo upravo iz razloga jer je moj sin mladi školovani poljoprivrednik, imamo zaposlene 4 osobe, a ako ćemo širiti posao još ćemo zapošljavati – rekao je Mladić.

 

Tatjana i Mario Martinjaš iz tvrtke Malo selo d.o.o. iz Međimurja potpore će iskoristiti za izgradnju tematskog parka Bajkovita šuma. Kažu da će u šumi raditi cijeli kompleks koji će biti namijenjen djeci, ali i odraslima. Bit će to izletište s puno sadržaja, a interpretirat će se bajke i mitovi međimurskog kraja. Tu su, kažu i edukativni elementi. Oni su danas potpisali ugovor do 743 tisuće kuna, a naglasili su da im je ova potpora od velikog značaja.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook